Subiectul pensiilor speciale revine în prim-planul scenei politice. Candidatul comun al coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, un demers legislativ cu potențial de impact major asupra sistemului judiciar.
Pensiile speciale vor fi anulate. Proiectul se depune mâine. Sunt 2 variante luate în calcul
Pensiile speciale nu au fost tăiate, iar Comisia Europeană a blocat o tranșă de 230 milioane de dolari. În România, pensia specială medie este de 22.000 de lei și este luată de 5.600 de pensionari din magistratură.
Pensia medie este de numai 2.700 de lei. Această discrepanță enormă a făcut Comisia Europeană să ne ceară să reducem pensiile speciale.
Newsweek a scris zilele trecute că există 2 variante pentru tăierea pensiilor speciale, ambele nefericite.
Prima variantă ar fi creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați la 65 de ani, dar asta doar va crește pensia specială, deoarece magistrații vor lucra mai mult.
Citește detalii aici Tăierea pensiilor speciale, praf în ochi. Propunerea guvernului îi lasă cu pensii de 38.000 lei
A doua variantă prevede impozitarea cu 16% a pensiilor speciale ce depășesc 30.000 lei. Problema e că se taie prea puțin și de la prea puțini pensionari speciali.
În acest context, Crin Antonescu anunță că propune mâine o lege care să taie pensiile speciale.
„Un proiect de lege semnat de toți cei patru președinți ai partidelor care compun coaliția de guvernare. Este vorba despre pensiile speciale din magistratură și de vârsta de pensionare în magistratură.
Detalii despre această lege veți afla începând de mâine. Ceea ce am vrut să vă anunț este că am cerut acest lucru coaliției și coaliția l-a acceptat”, a declarat Crin Antonescu.
Citește și: Judecător CCR: 70.000 lei pensie specială plus 40.000 lei salariu. Cum se aleg judecătorii Curții?
Potrivit declarațiilor, proiectul urmează să fie depus în Parlament și vizează exclusiv eliminarea pensiilor speciale acordate magistraților, dar și modificarea condițiilor de pensionare în cadrul acestei categorii profesionale.
Un sistem tensionat de inechități și privilegii
Pensiile speciale, în special cele acordate în domeniul magistraturii, au fost în centrul controverselor din societatea românească în ultimii ani.
În timp ce susținătorii acestor beneficii invocă specificul profesiei și riscurile implicate, criticii atrag atenția asupra discrepanțelor majore dintre pensiile speciale – care pot ajunge la zeci de mii de lei – și cele primite de restul cetățenilor care au contribuit proporțional la sistemul public.
Reacții din partea magistraților și potențiale obstacole legale
De-a lungul timpului, propunerile legislative privind limitarea sau eliminarea pensiilor speciale au stârnit reacții ferme din partea sistemului judiciar.
Magistrații au organizat proteste și au sesizat Curtea Constituțională, invocând amenințări la adresa independenței justiției. Astfel, orice modificare în această direcție se anunță a fi un proces complex, cu numeroase provocări juridice și politice.
Noua propunere legislativă, susținută de liderii coaliției, ar putea relansa dezbaterea publică privind echitatea în sistemul de pensii și ar putea genera o nouă rundă de confruntări între puterea executivă și autoritatea judecătorească.