Livrarea de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn (ca atare sau aglomerate sub formă de pelete ori brichete), pentru folosirea la încălzire, intră, mai nou, pe cota redusă de TVA de 5%, prevede o lege nouă.
Legea 216/2023, care a apărut în Monitorul Oficial și intră în vigoare astăzi, prevede o cotă redusă de TVA de 5% (față de 19%, anterior) pentru o nouă categorie de livrări.
Peletele sau brichetele de lemn folosite la încălzire au TVA 5%
Mai precis, cota redusă de taxă se aplică pentru livrarea de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, care sunt folosite pentru încălzire.
Aceasta indiferent dacă acestea sunt livrate ca atare (încadrate la codurile NC 4401 41 00 și 4401 49 00) sau aglomerate sub formă de pelete ori brichete (încadrate la codurile NC 4401 31 00 și 4401 32 00).
Citeşte şi: Creșterea TVA, o variantă pentru gaura de la buget. Ciucă: Aşteptăm specialiştii să luăm o decizie
Dacă rumeguşul, deşeurile şi resturile de lemn sunt livrate ca atare (adică neaglomerate sub formă de pelete/brichete), furnizorul are nevoie de la beneficiari de o declarație pe propria răspundere.
Taxa redusă este pentru livrările către persoane fizice, persoane juridice sau alte entități (indiferent de forma juridică de organizare, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială), conform avocatnet.
Citeşte şi: Produsele pentru copii ar putea să aibă TVA redus la 5%. Alt pas spre impozitarea progresivă
Legea 216/2023 se referă și la cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea și instalarea de sisteme eficiente de încălzire.
Avertizorul este persoana fizică care efectuează o raportare sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional.
Este vital ca orice organizație să înțeleagă care sunt canalele de raportare, represaliile posibile cu care se poate confrunta un avertizor de integritate și cum să aplice această lege în scenarii și situații reale.