Parlamentar PSD: reprezentanții FMI, îngrijorați de lipsa investițiilor publice și deficit

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.06.2019 - 21:16
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Preşedintele Comisiei pentru buget- finanțe, Sorin Lazăr, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, că FMI a exprimat „anumite îngrijorări” cu privire la deficit şi la lipsa unor investiţii în infrastructură.

SHARE

„Întâlnirea de astăzi a delegaţiei FMI cu Comisia de buget – finanţe a Camerei Deputaţilor face parte din întâlnirile anuale care au loc pe baza art. 4 din statutul FMI, sunt discuţii cu privire la evoluţiile economice fiscale şi bugetare din ţările membre.

Domnul Jaewoo Lee (şeful misiunii FMI în România – n.r.) a debutat, în intervenţia sa, prin a felicita România pentru Preşedinţia Consiliului UE, pentru bunele realizări în această perioadă, a felicitat România pentru creşterea economică sustenabilă, una dintre cele mai spectaculoase din Europa.

Pe palierul doi al discuţiilor şi-a exprimat anumite îngrijorări cu privire la dinamica creşterii sau descreşterii deficitului bugetar pe structura ESA sau deficitul bugetar care acum este de 3%, e sub 3%, şi-a exprimat anumite îngrijorări pentru lipsa unor investiţii în infrastructură, în sănătate şi educaţie”, a declarat Sorin Lazăr, citat de Agerpres.

Preşedintele comisiei a precizat că, la această întâlnire, au luat cuvântul reprezentanţii tuturor partidelor şi că el a subliniat că nu sunt depăşite cifrele din Tratatul de la Maastrich.

„Am spus că cifrele confirmate de Eurostat arată că nu am depăşit cifrele din Tratatul de la Maastrich. Sigur că e loc de mai bine, că deficitele pot scădea, acesta este şi trendul şi interesul nostru”, a spus Lazăr.

El a adăugat că a explicat delegaţiei FMI că investiţiile majore în România au lipsit foarte mulţi ani şi a amintit că în 2017 niciuna dintre autorităţile de management nu era acreditată. Şi-a exprimat convingerea că în viitorul apropiat se va vedea rezultatul investiţiilor în infrastructura mare.

Întrebat dacă reprezentanţii FMI şi-au exprimat o îngrijorare faţă de rata inflaţiei, Lazăr a răspuns: „Nu a fost nicio îngrijorare, ţinta de inflaţie pentru România este 2,8 la sfârşitul anului curent, e drept că anul trecut a fost ceva mai mare, a fost şi normal, pentru că a fost un puseu inflaţionist legat de creşterile de salarii, de venituri”.

El a mai spus că reprezentanţii FMI au exprimat îngrijorări şi cu privire la faptul că, după o perioadă de creştere economică, poate urma o perioadă de scădere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.