Palatul Victoria se eficientizează energetic. Consolidarea seismică a fost făcută pe bucăţi

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.04.2023 - 12:35
Palatul Victoria, sediul Guvernului României - Foto: Flickr/Istvan/

Secretariatul General al Guvernului anunţă pe SICAP o licitaţie pentru întocmirea documentaţiilor necesare, în vederea eficientizării energetice a Palatului Victoria, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Consolidarea Seismică a fost făcută.

SHARE

Mai exact, este vorba despre servicii de proiectare, pentru întocmirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), întocmirea studiului istoric, a documentaţiilor necesare pentru obţinerea avizelor, acordurilor, autorizaţiilor şi, după caz, pentru revizuirea certificatului de urbanism.

Palatul Victoria va fi mai economicos

"Secretariatul General al Guvernului României, în calitate de beneficiar al investiţiei, achiziţionează servicii de proiectare pentru întocmirea DALI, întocmirea studiului istoric, a documentaţiilor necesare pentru obţinerea avizelor/acordurilor/autorizaţiilor şi, după caz pentru revizuirea certificatului de urbanism", informează instituţia.

Este vorba despre proiectul 'Eficientizarea energetică a clădirii Guvernului - Palatul Victoria', în conformitate cu prevederile Contractului de finanţare nr. 116782/14.10.2022, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Citeşte şi: Guvernul dezminte zvonul potrivit căruia la Palatul Victoria ar fi un focar de Covid

Proiectul se referă la Componenta 5 - Valul Renovării, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, Operaţiunea B.2 - "Renovarea moderată sau aprofundată a clădirilor publice derulată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi din fonduri naţionale", prevede anunţul publicat pe SICAP, conform Agerpres.

Valoarea totală estimată este de 2.690.000 de lei. În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va avea o pondere de 40%, experienţa specialiştilor va reprezenta 30%, iar alţi factori tehnici vor totaliza 30%.

Citeşte şi: Traian Băsescu către Ludovic Orban: Fugi la palatul Victoria că ai lege să lupţi cu COVID-19

Durata contractului va fi de 120 de zile. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 18 mai. Palatul Victoria a fost finalizat în anul 1937, pe un proiect realizat de arhitectul Duiliu Marcu.

Consolidare seismică s-a făcut

Dar aceasta este numai partea estetică şi de economisire a Palatului Victoria. În urmă cu 13 ani, clădirea era încadrată în clasa I de risc seismic.

Cu alte cuvinte, la un cutremur puternic, se putea prăbuşi. Pe 11 mai 2009, conform ZF, 60 de milioane de eur erau investite în Palatul Victoria, pentru consolidare, modernizare si extindere.

Dar, ca să consolidezi seismic o clădire, ea trebuie golită de personal, decopertată complet, până la structura de rezistenţă, apoi lucrată seismic în profunzime.

Modular

Sunt inserturi ce trebuie făcute în fundaţie, refăcuţi unii pereţi şi unele grinyi de rezistenţă, trebuie să fie eventual create alte structuri de rezistenţă noi, de genul contrafortuirilor.

Palatul Victoria nu a trecut printr-un astfel de proces. Complexul de clădiri - pentru că nu este o singură clădire - a fost consolidat modular, nefiind niciodată golit de tot personalul, ci pe corpuri de clădire, care au fost luate în lucru pe rând.

De notat că, atunci prim-ministru era  Emil Boc, acesta a stat tot timpul în biroul său din Palatul Victoria.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te