Orban spune că lansarea unui Program Naţional de Dezvoltare Locală - PNDL 3 este o necesitate

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.06.2021 - 16:42
Orban spune că lansarea unui Program Naţional de Dezvoltare Locală - PNDL 3 este o necesitate. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Camerei Deputaţilor și liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că lansarea unui nou Program de Dezvoltare Locală - PNDL 3 reprezintă o necesitate.

SHARE

El a subliniat că este în legătură cu realitatea din teren şi că de peste trei luni le spune colegilor liberali şi din coaliţie că trebuie pregătit acest program.

"Sunt în legătură cu realitatea din teren. De peste trei luni de zile le spun colegilor - şi din partid şi din coaliţie - că trebuie să pregătim viitorul Plan Naţional de Dezvoltare Locală în aceleaşi condiţii pe care le-am prezentat public şi cu alte ocazii.

Acum ştim ce se poate finanţa aproximativ prin PNRR, mai avem puţin până la aprobarea planului şi ştim foarte clar pe Programul Operaţional Regional ce se poate finanţa şi, evident, este nevoie de orice investiţii, în special în infrastructură locală: drumuri, gaz, apă, canal. Ce nu putem finanţa din fonduri europene trebuie inclus într-un nou PNDL. Evident, când se finalizează PNDL 1 şi când se dobândeşte spaţiu bugetar", a explicat Orban.

Citește și: Eliminarea cumulului pensiei cu salariul, aprobată de Guvern. Pensionarea la 70 de ani, opțională

El a adăugat că a susţinut în mod constant necesitatea unui nou program naţional de dezvoltare locală.

"Este o necesitate lansarea unui nou program naţional de dezvoltare locală PNDL 3 pentru ca toate comunităţile locale, în special cele sărace, să aibă o şansă la dezvoltare. Au nevoie de această infrastructură pentru că nu vine nimeni să investească într-o localitate în care nu ai curent electric, gaz, apă, asfalt, tot ceea ce ţine de infrastructură. (...)

Trebuie făcută o dezbatere publică, să consultăm autorităţile locale. (...) În mod constant am susţinut necesitatea unui nou Program Naţional de Dezvoltare Locală care să finanţeze infrastructura în localităţile care au nevoie", a mai spus Ludovic Orban. 

Citește și: O călugăriţă din California a spart peste 830.000 $, banii unei școli catolice, în cazinouri

PNDL, cea mai importantă sursă de alocări din țară pentru infractructură

PNDL este un program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și cea mai importantă sursă de alocări din țară pentru infractructură. Acesta a fost reglementat în 2013, sub bagheta PSD, prin OUG 28/2013 și a continuat o serie de programe începute încă din anii ‘90 care acopereau cheltuieli pentru drumuri județene și locale, pietruiri, alimentare cu apă sau canalizare.

PNDL 2 acoperă și construcția pentru școli și grădinițe. Este un program din care s-a construit infrastructură mai degrabă mică și mijlocie, cu proiecte dificil de urmărit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te