Ce nouă funcție a fost adăugată sistemului e-factura? Ar trebui să facă automat conversia

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.02.2024 - 19:08
O nouă funcţie a fost adăugată la sistemul e-factura, dar mai sunt probleme - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
O nouă funcţie a fost adăugată la sistemul e-factura, dar mai sunt probleme - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

O nouă funcţie a fost adăugată la sistemul e-factura, dar mai sunt probleme. Ultima noutate, în ce privește e-Factura, este că, în sfârșit, se poate face automat conversia din formatul .xml, în formatul .pdf.

SHARE

O nouă funcţie a fost adăugată la sistemul e-factura, dar mai sunt probleme. Ultima noutate, în ce privește e-Factura, este că, în sfârșit, se poate face automat conversia din formatul .xml, în formatul .pdf, printr-o simplă apăsare de buton.

Ministrul a insistat mult, pentru asta. Până acum, conversia se făcea manual, iar Finanțele au raportat și un milion de facturi pe zi.

O nouă funcţie a fost adăugată la sistemul e-factura, dar mai trebuie lucrat

Sursele din Ministerul Finanțelor spun că îmbunătățirile pentru această schimbare majoră de sistem, de raportare a facturilor, care a luat pe toată lumea prin surprindere, se realizează constant, conform Digi24.

Trecerea la sistemul unic de raportare a facturilor în mediu electronic la ANAF a întâmpinat o serie de probleme în aplicare, de la 1 ianuarie, când e-Factura a devenit obligatorie în relațiile comerciale dintre firme.

În Informatică, aceste greşeli sau erori se numesc "bug"-uri. Totuşi, rezolvarea acestui "bug" esenţial nu a finalizat problemele. Ca să înţelegem de ce, trebuie să vedem ce face orice firmă.

Citeşte şi: Softul e-Factura are probleme. Lista cu erorile sistemului obligatoriu de facturare electronică

Administratorii (sau contabilii firmei) emit factura în format .pdf, apoi o convertesc în format .xml, pentru că altfel nu poate fi uploadată în sistemul informatic e-factura.

Apoi, are loc inversul: contabilii firmei downloadează .xml-ul facturi şi îl convertesc în pdf. Contabilii, obligatoriu, au făcut Informatică în facultate şi ştiu să scrie o factură în .xml, administratorii nu neapărat.

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

De aici, la upload, la emiterea facturii, apare un blocaj. sistemul informatic e-factura lucrează pentru contabili, care pot descărca formatul .xml, convertit în pdf.

Citeşte şi: Pădurar în Austria. Cum se taie pădurile acolo unde se respectă legile

Ideea ar fi să se poată face şi invers, adică generarea facturilor în xml să nu mai fie un chin pentru administratorii de firme, care nu ştiu întotdeauna să le scrie, ori trebuie să înveţe acest lucru.

Pe Internet, există servicii free de conversie a fişierului .pdf, de tip factură, în fişier .xml. Dar există un cod anume, care trebuie să fie prezent în fişierul .xml, fără de care sistemul informatic e-factura nu acceptă documentul, chiar dacă l-ai convertit şi trebuie să ştii unde să-l scrii în formatul .xml, pentru că altfel strici fişierul.

Poate că în timp acest lucru va fi rezolvat. Ideea era să uşurezi şi să faci online aceste lucruri, nu să pui praguri informatice, iar acesta astfel este: un prag, o piedică în calea afacerilor.

Cea mai mare problemă

Dar cea mai mare problemă este operaţionalizarea propriu-zisă a sistemului. Toate fişierele .xml uploadate de firme în e-factura deocamdată sunt stocate pe harduri oarbe, cum stochezi acasă muzica şi filmele.

Nu acesta este scopul. Aceste date, combinate cu cele de la celelalte instituţii din Finanţe, trebuie corelate şi analizate big data, cum se numeşte analiza necesară.

Aceste analize big data sunt analize de risc, care stabilesc, folosind diferiţi algoritmi, inclusiv calculul probabilităţii, unde trebuie anume să meargă inspectorii de la Antifraudă, pentru că au şanse maxime să găsească o fraudă.

Acest lucru nu e posibil deocamdată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te