Nuclearelectrica a organizat „Proiectele de energie nucleară din România - Zilele Furnizorilor"

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.11.2022 - 16:15
Centrala nucleară de la Cernavodă

Nuclearelectrica a organizat, în parteneriat cu ROMATOM, alături de Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin, NuScale Power, Fluor și Sargent & Lundy, în perioada 19-21 octombrie 2022, evenimentul „Proiectele de energie nucleară din România - Zilele Furnizorilor".

SHARE

Evenimentul a fost organizat în cadrul programului de dezvoltare a proiectelor nucleare civile, cu scopul de a reuni o parte importantă a industriei naționale de vârf a companiilor producătoare de echipamente și furnizoare de servicii, care pot juca un rol esențial în dezvoltarea proiectelor nucleare strategice ale României.

Peste 100 de companii de potențiali furnizori de bunuri și servicii și potențiali parteneri implicați în industrie au participat la acest eveniment pentru a discuta oportunitățile de a crea parteneriate viitoare pentru a finaliza cu succes două proiecte strategice pentru Nuclearelectrica și pentru România: finalizarea Unităților 3 și 4 CANDU (New Build) ale Centralei Nucleare de la Cernavoda și Proiectul Reactoarelor Modulare Mici.

În cadrul evenimentului, organizatorii au oferit participanților detalii despre domeniul de activitate, serviciile și calendarul de proiect pentru aceste proiecte energetice semnificative și au purtat discuții preliminare privind oportunitățile de parteneriat.

„Avem un angajament ferm de a dezvolta atât reactoare de mari dimensiuni, cât și reactoare modulare mici. Credem că ambele au un rol valoros de jucat. Reactoarele la scară mare pot asigura o energie electrică in banda curată și la prețuri accesibile iar, in plus, SMR-urile pot asigura flexibilitatea rețelei, precum și aplicații non-electrice, cum ar fi căldura și hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării și decarbonizarea, iar România are nevoie de noi capacități nucleare, are nevoie de energie curată, stabilă și la prețuri accesibile, ca soluție pentru realizarea securitatii energetice și protecția consumatorilor.

De asemenea, ne angajăm să valorificăm expertiza de peste 26 de ani a companiei noastre în operarea nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și expertiza de peste 50 de ani a industriei nucleare românești și să devenim un lider regional în operare, un centru de producție și asamblare de componente și un centru de pregătire a viitoarei generații de ingineri nucleari. În acest sens, ne angajăm să construim parteneriate puternice și de încredere cu furnizorii locali și să implicăm industria românească în astfel de proiecte complexe", a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

„Recenta includere a energiei nucleare în Taxonomia pentru Finanțare Durabilă reprezintă un semnal pozitiv pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naționale și o recunoaștere clară a rolului acestei tehnologii în cadrul eforturilor europene de decarbonizare și de reducere a dependenței de importurile de energie. Evenimente precum Ziua Furnizorilor reprezintă o oportunitate de a consolida capacitățile industriei locale, de a identifica noi parteneriate și de a valorifica competențele, în beneficiul proiectelor nucleare naționale", a precizat dr. Teodor Chirica, Președinte Emerit, ROMATOM.

„Construirea unui lanț de aprovizionare robust pentru tehnologia nucleară avansată de mâine a fost o prioritate la NuScale încă din prima zi", a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power.

„Le mulțumim partenerilor noștri din lanțul de aprovizionare, atât din SUA, cât și din străinătate, pentru sprijinul lor continuu și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu acești producători globali în timp ce construim primul SMR NuScale în România. De asemenea, suntem încrezători în potențialul furnizorilor din industria nucleară din România de a participa la un proiect atât de important pentru România", a spus el.

„Reactoarele nucleare CANDU de la Cernavoda au oferit României o mare fiabilitate și securitate energetică, generând 20% din energia electrică a țării, și au contribuit la un aer mai curat prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone de CO2 pe an. Toate acestea în timp ce produc energie la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie. În calitate de administrator și producător de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, SNC-Lavalin este prezentă în România din 1992, când a fost dezvoltat primul reactor de la Cernavoda. Așteptăm cu nerăbdare să ne asociem cu furnizorii SNN și ROMATOM pentru finalizarea construcțiilor noi ale Unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavoda", a afirmat Bill Fox, vicepreședinte executiv, Nuclear, Canada, SNC Lavalin.

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea industriei nucleare românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențialul de participare a industriei nucleare românești, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluat la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a contractului de inginerie, procurare, construcție și punere în funcțiune, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară, realizat în 2020, în ceea ce privește costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai mic cost al energiei electrice dintre toate sursele de energie - în medie 32 USD/MWh (față de 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe bază de cărbune). Costul energiei generate de noile capacități nucleare, de o nouă dimensiune, este de 69 USD/MWh, potrivit aceluiași raport.

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Despre ROMATOM

ROMATOM a fost înființată la 10 ianuarie 2001, având astăzi peste 50 de membri, furnizori de servicii, lucrări de construcții-montaj, echipamente și componente pentru industria nucleară din România. Scopul Asociației este de a promova utilizarea pașnică a energiei nucleare în România și de a susține programul nuclear național, precum și de a coordona toate activitățile întreprinse prin apartenența și participarea Asociației la NuclearEurope - Forumul Atomic European.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te