Preţul activelor de criză, numite şi plasamente de refugiu, creşte din nou. Aurul a doborât toate recordurile posibile, din cauza fricii că Donald Trump îl va demite pe Jerome Powell.
Aceasta chiar dacă Trump nu are constituţional această pârghie. Şeful Fed şi omul care ţine economia americană în frâu are un rol cardinal. Teama i-a făcut pe investitori să fugă de acţiuni, obligaţiuni şi deopotrivă de dolarul american.
Aurul a atins un nou maxim istoric, după ce teama că preşedintele Donald Trump l-ar putea demite pe preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declanşat o fugă de acţiunile, obligaţiunile şi dolarul american.
Nou semnal de criză majoră. Aurul continuă să se scumpească. Care sunt cauzele?
Lingoul a urcat cu până la 0,6% la începutul tranzacţiilor de pe bursele din Asia, depăşind pentru prima dată valoarea de 3.444 dolari pe uncie, după o creştere de 2,9% înregistrată luni.
Dolarul a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023, deoarece Trump a cerut Fed-ului să reducă imediat ratele dobânzilor, într-o mişcare văzută ca o ameninţare la adresa independenţei băncii centrale, scrie Bloomberg.
Citeşte şi: Aurul se apropie de o valoare de neimaginat. Semne că criza este tot mai aproape
„Poate exista o încetinire a economiei dacă Jerome Powell nu scade ratele dobânzilor, ACUM. Nu există practic nici o inflaţie”, a scris Trump pe platforma sa de social media, TruthSocial, conform ZF.
De regulă, metalele preţioase şi în primul rând aurul, dintre acestea, sunt active sau plasamente de refugiu predilecte, în vremuri de criză, urmate de francul elveţian, recunoscut pentru stabilitatea sa, atât de mare încât banca centrală elveţiană îşi permite să promoveze la depozite dobânzi negative.
Citeşte şi: Nu mai economisiți în euro și dolari. Prețul aurului a atins un nivel record. Și nu se va opri aici
Preţul aurului a crescut cu peste 30% în acest an, pe fondul tensiunilor comerciale care au zguduit pieţele şi au erodat încrederea în activele denominate în dolari, accelerând o goană către active mai sigure.
Aur inscripţionat - Foto: Pexels/Michael Steinberg
Fluxurile puternice de bani direcţionate către ETF-urile bazate pe aur şi achiziţiile continue ale băncilor centrale au susţinut, de asemenea, această tendinţă.