Nebunia facturilor: Degeaba faceți acum economie, plafonarea se aplică pe media consumului din 2021

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.09.2022 - 17:33
Contoar energie electrică / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Degeaba faceți acum economie de energie electrică, valoarea facturilor, prețul kW-ului, depinde de consumul mediu lunar realizat în 2021, conform OUG 119/2022 de plafonare a tarifelor. Economia făcută acum se va vedea abia la regularizarea din februarie 2023.

SHARE

Facturi umflate pe baza unor estimări ireale, facturi greșite, facturi de regularizare emise fără citirea indexului la maximum trei luni, conform legii, îndemnuri la reducerea consumului, etc.

E nebunie pe piața de energie. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat chiar astăzi acţiuni de control inopinate la şase operatori de distribuţie a energiei electrice, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligaţiei legale privind citirea indexului clienţilor casnici la maximum trei luni. Controalele vizează companiile Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia, Delgaz Grid, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea.

Citește și: Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

Prețul kW-ului din facturile emise începând din 1 septembrie 2022 este în funcție de consumul mediu lunar din anul 2021

Dar un aspect al OUG 119/2022 de plafonare a tarifelor, valabilă din 1 septembrie 2022, poate da și el mari bătăi de cap consumatorilor. În ordonanță scrie clar că prețul kW-ului din facturile la curent emise începând din 1 septembrie 2022 este în funcție de consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021. 

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus (inclusiv locuri de consum racordate dupa 1 ianuarie 2022) in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 kWh;
 
 
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 a fost intre 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrica ce depaseste 255 kWh/luna se factureaza conform prevederilor art. 5 alin. (1) din OUG 27/2022 actualizata;
 
c) pentru clientii casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mare de 300 kWh, conform preverderilor articolului 5 din OUG 27/2022 actualizata, pretul final facturat se stabileste de catre furnizor ca suma a componentei de achizitie, componenta de furnizare, componentele reprezentate de tarifele reglementate, stabilite conform reglementarilor ANRE, si componentele reprezentate de T.V.A., accize, contributia de cogenerare, contravaloarea certificatelor verzi. 
 
Concret, pe înțelesul tuturor, dacă acum faceți economie și aveți un consum de 200 kWh, care se încadrează în OUG de plafonare, dar în 2021 ați avut un consum mediu lunar de, să spunem, 400 kWh, furnizorul va emite factura fără compensare, cu tariful kW-ului la liber.
 
 
De asemenea, dacă acum aveți un consum de 400 kWh, dar în 2021 ați avut un consum mediu lunar de cel mult 100 kWh, furnizorul va emite factura la cel mai mic tarif, 0,68 lei/kWh, TVA inclusă. 
 
În cazul în care pe factură dumneavostră nu apare nicio reducere de plafonare, fie consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost mai mare de 300 kWh, fie beneficiați deja de un pret avantajos, mai mic decat valorile plafonate ale preturilor de energie electrica, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum de pana la 100 kWh sau 0,80 lei/kWh pentru un consum între 100-300 kWh, fie furnizorul a făcut o greșeală.

„Marea regularizare”, în februarie 2023

În cazul clientilor casnici cu un consum mediu lunar realizat în 2021 mai mare de 300 kWh care nu pot intra sub beneficifiul unui pret plafonat facturat in aceasta perioada, dar al caror consum inregistrat in anul 2022 se incadreaza in oricare din transele de consum precizate mai sus, precum si in cazul clientilor casnici racordati incepand cu data de 1 ianuarie 2022, se vor emite în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent perioadei de aplicare a OUG 27/2020, utilizând prețul final conform transei aferente de consum, conform OUG 119/2022. 
 

În ce categorie de consum vă încadrați dacă schimbați furnizorul

Dacă schimbați furnizorul de energie, încadrarea pe tranșe se face astfel:
- schimbare administrativă prin preluare contract de către alt client: încadrare în transa 3, cu o eventuala regularizare in februarie 2023
- schimbare administrativă cu același client (ex. schimbare nume/denumire): se preia încadrarea aferenta consumului anterior
- schimbare de furnizor cu schimbare administrativă prin preluare: încadrare în tranșa 3, cu o eventuală regularizare în februarie 2023

Cum se calculează factura pentru un client casnic încadrat în tranșa 2 de plafonare, cu un consum mediu realizat în 2021 între 100,01 și 300 kWh

Pentru clienții încadrati în tranșa 2 de plafonare (clienti casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 a fost intre 100,01-300 kWh), se va aplica pretul de 0,80 lei/kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. 

Consumul de energie electrica ce depaseste 255 kWh/luna se factureaza conform prevederilor art. 5 alin. (1) din OUG 27/2022 (pretul care anterior se aplica clientilor din transa 3), respectiv suma urmatoarelor componente:
a) componenta de achizitie stabilita in conditiile prevazute la art. 6;
b) componenta de furnizare stabilita in conditiile prevazute la art. 4;
c) componentele reprezentate de tarifele reglementate/stabilite conform reglementarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei in vigoare pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, pentru serviciile prestate de catre operatorii retelelor/sistemelor de distributie si transport al energiei electrice/gazelor naturale, inclusiv pentru serviciile prestate de catre operatorii depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale;
d) componentele reprezentate de TVA, accize, contributia aferenta schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Cum se calculează factura pentru un client casnic care a consumat în medie peste 300 kWh în 2021

Pentru clienții care nu beneficiază de un preț plafonat, înregistrând în 2021 un consum mediu lunar de peste 300 kWh, prețul final facturat se stabileste de catre fiecare furnizor, conform prevederi art 5 din OUG 27/2022, ca suma a urmatoarelor componente, dupa caz:
a) componenta de achizitie stabilita in conditiile prevazute la art. 6;
b) componenta de furnizare stabilita in conditiile prevazute la art. 4; (73 lei/MWh pt energie electrica)
c) componentele reprezentate de tarifele reglementate, stabilite conform reglementarilor ANRE in vigoare pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, pentru serviciile prestate de catre operatorii retelelor/sistemelor de distributie si transport al energiei electrice;
d) componentele reprezentate de TVA, accize, contributia aferenta schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
 
 
 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te