Opriți căldura când nu sunteți acasă, „îngroșați” zidul locuinței. 10 metode de reducere a facturii

DE Alex Darvari | 12.09.2022 - 15:30
Reduceri de curent - FOTO: PEXELS

În contextul majorărilor de tarife la gaze naturale și energie electrică, este recomandat să luați măsuri pentru reducerea consumului de kilowați.

SHARE

Utilizarea programată de temperaturi diferite între zi și noapte, respectiv pe intervale orare

Termostatele ambientale care dau comanda de funcționare centralei termice sunt programabile sau neprogramabile, acestea din urmă necesitând intervenția manuală de fiecare dată când ne dorim o altă temperatură în locuință. Termostatele programabile, indiferent că sunt conectate cu fir la centrală sau sunt de tip wireless, ne dau posibilitatea să alegem intervale de temperaturi, diferite între zi și noapte, respectiv între perioadele unei zile.

Citește și: Cinci licee unde elevii merg la toaleta din fundul curții. Într-unul nu a luat nimeni bacalaureatul

De asemenea, utilizând robinetul termostatat pentru calorifer putem modifica manual gradația corespunzătoare unei temperaturi pentru cele mecanice, sau chiar programa temperaturi diferite în cazul dispozitivelor electronice, controlând temperatura la nivelul unei zone din locuință.

Citește și: VIDEO Nicolas Cage, arestat după ce și-a lovit soția. Era atât de beat încât a intrat în altă casă

O temperatură mai joasă în decursul orelor când nu suntem în locuință poate aduce economii substanțiale la factura pentru încălzirea locuinței, ultima generație de dispozitive de control prin intermediul internetului asigurându-ne posibilitatea de a gestiona de la distanță aceste aspecte, prin intermediul aplicațiilor mobile.

Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice

Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari.

Aerul cald se ridică întotdeauna, astfel încât este recomandat să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală sau, dacă izolarea este posibilă doar pe interior, să tocmim un meșter pentru a lipi polistiren pe tavan. Ca principiu, este vorba de izolarea punților termice, adică acele materiale de construcții care permit transferul mai lent sau mai rapid al căldurii spre exterior, indiferent unde se află ele amplasate (pereți laterali, pardoseală sau tavan). Această investiție ne va garanta menținerea unei temperaturi plăcute și pe timp de vară, ferindu-ne de caniculă.

Citește 10 sfaturi practice pentru a reduce facturile la energie pe presshub.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te