duminică 07 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Micii fermieri vor putea vinde mai puţin lapte sau ouă. Care sunt restricţiile

Data publicării: 21.12.2023 • 09:07 Data actualizării: 21.12.2023 • 09:58
Micii fermieri vor putea vinde mai puţin lapte sau ouă - Foto: PXHere/Guilherme Martins
Micii fermieri vor putea vinde mai puţin lapte sau ouă - Foto: PXHere/Guilherme Martins

Micii fermieri vor putea vinde mai puţin lapte sau ouă. Care sunt restricţiile. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va impune noi reguli pentru vânzarea produselor de origine animală.

Micii fermieri vor putea vinde mai puţin lapte sau ouă. Care sunt restricţiile. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va impune noi reguli pentru vânzarea produselor de origine animală obținute în ferme.

Mai exact, urmează să fie stabilite limite pentru cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct din fermele de familie, inclusiv pentru cei care valorifică lapte prin automate.

Micii fermieri vor putea vinde mai puţin

Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui ANSVSA nr. 111/2008, privind aprobarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, a activităților de obținere și de vânzare directă și/sau cu amănuntul, a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum și a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, a fost publicat în dezbatere, de ANSVSA, pe 18 decembrie.

Potrivit proiectului, produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă sunt, conform Alba24:

Citeşte şi: Ţara în care fermierii oferă oile gratuit. Aceștia au prea multe şi nu mai ştiu ce să facă cu ele

produse primare de origine animală – produsele rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, din vânat sălbatic sau pescuit. Din categoria produselor primare de origine animală destinate vânzării directe fac parte:

- laptele crud;
- ouăle obţinute în ferme proprii, fără activităţile de marcare sau ambalare a acestora;
- mierea de albine extrasă şi alte produse apicole primare recoltate din stup, depozitarea acestora - excluzând tratamentele de încălzire a mierii de albine;
- produsele pescărești primare a căror natură nu a fost substanțial modificată, inclusiv moluştele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultură;
- vânatul sălbatic nejupuit și nedeplumat, obţinut de către vânători, eviscerat sau neeviscerat;
- carnea de pasăre sau lagomorfe care provine de la animale tăiate în fermă;

Citeşte şi: Fermierii vor putea beneficia de ajutor din partea statului în 2024. Sprijin pentru agricultură

Vânzarea directă de produse de origine animală reprezintă livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantități mici de produse primare rezultate din creșterea animalele de crescătorie, din vânătoare și pescuit și de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în fermă.

Vânzarea directă de produse de origine animală:

- include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale;
- nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.

Limite impuse la vânzarea directă

Potrivit proiectului, următoarele cantităţi de produse de origine animală pot face obiectul vânzării directe de către producător la consumatorul final sau la unităţi locale de comerţ cu amănuntul care furnizează produsele direct consumatorului final:

- lapte crud – lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
- peşte proaspăt – până la 300 kg/săptămână pentru peştele capturat din mare şi din ape dulci;
- vânat sălbatic nejupuit și nedeplumat – maxim 10 unităţi vânat mare şi 100 unităţi vânat mic pe an;
- carne de pasăre sau lagomorfe – provenind de la cel mult 10.000 de capete/ an;

- melci şi moluşte bivalve vii – până la 50 kg/săptămână;
- ouă de găină – provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
- ouă de prepeliţă – provenind de la cel mult 300 de prepeliţe ouătoare/zi;

Vânzarea directă de către producător a produselor primare de origine animală, a cărnii de pasăre și de lagomorfe sacrificate în exploatație, este permisă către consumatorul final și unități de vânzare cu amănuntul locale care le vând consumatorului final.

Noi reguli la vânzarea cu amănuntul

Potrivit proiectului, vânzarea cu amănuntul înseamnă manipularea și/sau prelucrarea produselor alimentare și depozitarea lor în punctele de vânzare sau livrare către consumatorul final și include terminalele de distribuție, operațiunile de catering, cantine de fabrică, catering instituțional, restaurante și alte operațiuni similare în domeniul serviciilor alimentare, magazine, centre de distribuție tip supermarket și puncte de vânzare en gros.

Furnizarea marginală reprezintă furnizarea de produse de origine animală în cantități mici obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unități de vânzare cu amănuntul.

Furnizarea localizată reprezintă furnizarea de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unități de vânzare cu amănuntul situate pe teritoriul județului și în orice județ limitrof județului unde funcționează unitatea de vânzare cu amănuntul.

5 sortimente

Furnizarea restrânsă este definită drept furnizarea de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul, respectiv 5 sortimente din fiecare categorie de produse de origine animală către alte unități de vânzare cu amănuntul.

Cantitățile mici reprezintă următoarele cantități de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul și care sunt destinate vânzării către alte unități de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final, și anume:

carne tranșată, carne tocată, carne preparată și/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă până la maximum 5 sortimente, cumulate, în cantitate de până la 8.000 kg/lună;

- brânzeturi – până la 1.500 kg/săptămână, medie anuală;
- lapte pasteurizat și produse lactate lichide – până la 3.000 kg/săptămână;
- produse proaspete din pescuit – până la 1.000 kg/săptămână;
- produse din pescuit prelucrate – până la 2.000 kg/lună;
- vânat sălbatic – până la 300 kg/lună.”

Mai multe articole din secțiunea Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră