Măsuri extreme pentru criza energetică: Minarea de criptomonede interzisă, 18 grade în imobile

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.12.2022 - 10:49
Măsuri extreme pentru criza energetică: Minarea de criptomonede interzisă, 18 grade în imobile. / Foto: Profimedia

Multe țăril din Europa se pregătesc pentru o criză energetică serioasă iarna aceasta, iar autoritățile din Elveția au un plan pentru a evita un eventual blackout cu recomandări și restricții graduale, grupate pe 4 niveluri. În cel mai negru scenariu, măsurile sunt extreme.

SHARE

Bazându-se pe corectitudinea și civismul elvețienilor, proiectul de ordonanță al autorităților federale de la Berna în caz de criză energetică profundă conține în cele 14 pagini ale sale, în primul rând, o serie de recomandări. 

De exemplu, în cazul unui pericol energetic de „Nivel 1”, în spațiile publice încălzite electric se recomandă cel mult 20 de grade Celsius, cu excepția spitalelor, vitrinele încălzite din restaurante/cantine nu trebuie încăzite peste 65 de grade Celsius, iar cetățenilor li se spune să nu seteze temperatura frigiderelor sub 6 grade Celsius. 

Citește și: Măsuri extreme pentru criza energetică: Mașina de spălat la max. 40 de grade, fără streaming video

Congelatoarele din spațiile comerciale pot menține o temperatură de maximum -20 de grade Celsius, iar utilizarea ecranelor și reflectoarele publicitare este interzisă în intervalul orar 23.00 – 05.00. 

În cazul unui pericol energetic de „Nivel 2”, temperatura din imobile trebuie să scadă la cel mult 19 grade Celsius, congelatoarele și vitrinele frigorifice au voie maximum -19 grade Celsius, iar camerele serverelor de Internet nu trebuie răcite sub 25 de grade Celsius. 

Serviciile de streaming video trebuie să reducă calitatea transmisiunilor la rezoluție SD, deci fără Netflix HD sau 4K, de exemplu. Totodată, se interzice folosirea frigiderelor de tip mini-bar în unitățile turistice, alimentarea instalațiilor de iluminat ornamental și funcționarea scărilor rulante, dacă există și alte căi de acces disponibile.

Citește și: Măsuri extreme pentru criza energetică: Folosirea mașinilor electrice, doar pentru deplasări vitale

Apoi, în cazul unui pericol energetic de „Nivel 3”, temperatura din clădirile încălzite electric trebuie să fie de maximum 18 grade Celsius, beinînțeles, cu excepția spitalelor. Saunele, aparatele pentru bronzat și alte instalații electrice de acest fel, de uz comercial, au voie să funcționeze cel mult 7 ore pe zi. Iar mașinile electrice nu mai au voie să circule decât pentru deplasări absolut necesare

La „Nivel 3”, minarea de criptomonede, precum și transferurile electronice la frecvențe înalte, sunt interzise complet. La fel, și streaming-ul video în scopuri recreative sau utilizarea consolelor de jocuri video și a DVD-urilor ori a aparatelor Blu-ray.

La „Nivel 4”, cinematografele nu mai au voie să facă proiecții, se închid parcurile de distracții, sălile de jocuri, casinourile, dicotecile, etc., iar evenimentele sportive, pentru amatori ori profesioniști, nu pot fi organizate dacă consumă energie electrică. 

Toate recomandările și restricțiile în caz de criză energetică profundă propuse în Elveția le puteți vedea aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te