Leornardo Badea (viceguvernator BNR): Provocările actuale necesită investiţii pentru productivitate

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.02.2025 - 17:03
Leornardo Badea (viceguvernator BNR): Provocările actuale necesită investiţii pentru productivitate - Foto: arhiva personală
Leornardo Badea (viceguvernator BNR): Provocările actuale necesită investiţii pentru productivitate - Foto: arhiva personală

Leornardo Badea (viceguvernator BNR): Provocările actuale necesită investiţii pentru productivitate. "Anul 2025 găsește România și lumea întreagă într-un moment de răscruce", spune viceguvernatorul BNR.

SHARE

Leornardo Badea (viceguvernator BNR): Provocările actuale necesită investiţii pentru productivitate. "Anul 2025 găsește România și lumea întreagă într-un moment de răscruce", spune viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

"Cunoscute vulnerabilități pe termen lung se accentuează (îmbătrânirea populației în multe țări dezvoltate și emergente, deteriorarea mediului, agravarea inechităților sociale), iar transformarea indusă de avansul tehnologiilor digitale devine deja dificilă", explică Badea.

Leornardo Badea (viceguvernator BNR): Provocările actuale necesită investiţii pentru productivitate

"Deși dificultățile menționate pot fi depășite prin colaborare și efort concertat, competiția dintre țări și blocuri economice/ideologice care a devenit tot mai intensă, necesită resurse mai ample, iar accentul pe reziliență și competitivitate devine tot mai important.

Această nouă realitate valabilă în oricare dintre cele circa 200 de țări de pe glob, este percepută diferit în funcție de particularități locale.

Citeşte şi: Leonardo Badea: Peste 80% din gazele cu efect de seră ale României sunt produse de economie

Pentru România, din cauza amplasării geografice în proximitatea războiului dintre Rusia și Ucraina și totodată la granița blocului geopolitic și economic al Uniunii Europene, ca și pentru alte țări în situație similară, efortul și resursele necesare pentru a asigura stabilitatea și soliditatea sistemelor (economice, sociale, politice, de securitate etc), raportate la dimensiunile țării (suprafață, populație, economie) sunt mai mari.

În același timp, deși țara noastră a înregistrat progrese uriașe de la aderarea sa la Uniunea Europeană, creșterea economică a fost în unele perioade însoțită și de dezechilibre care, cu precădere în ultimii ani, pe fondul crizelor cunoscute, s-au accentuat și necesită o abordare urgentă.

Nivelurile persistent ridicate ale deficitului de cont curent și deficitului fiscal (cele două fiind strâns legate), se numără printre principalele preocupări în momentul actual în ceea ce privește sustenabilitatea economiei Românești.

Citeşte şi: Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi se centrează pe recuperarea decalajului faţă de SUA şi China

Cel puțin în cazul deficitului de cont curent, nivelurile productivității și competitivității exercită o influență semnificativă.

Pentru aceste motive, reaccelerarea dinamicii ascendente a productivității și îmbunătățirea celorlalte elemente care concură la îmbunătățirea competitivității se numără printre condițiile necesare pentru revenirea la un ritm mai alert de creștere economică sustenabilă", spune Leonardo Badea, viceguvernator BNR.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te