Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi se centrează pe recuperarea decalajului faţă de SUA şi China. Raportul Draghi este centrat pe ideea de recuperare a decalajului de competitivitate, constatat în raport cu două zone economice cheie-relevante pentru Europa, pe piețele internaționale de bunuri și servicii.
Acestea, susţine Badea, sunt "Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză".
Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi se centrează pe recuperarea decalajului faţă de SUA şi China
"Relevante pentru România sunt însă, în special, căile și acțiunile care sunt propuse pentru atingerea acestui obiectiv, dintre care merită amintite câteva, mai importante", explică viceguvernatorul BNR.
Una este îmbunătățirea productivității (inclusiv prin digitalizare și fructificarea avantajelor oferite de AI), alta e sporirea investițiilor (în special în tehnologii și mijloace de producție).
Citeşte şi: Cine ar putea să fie viitorii secondanţi ai aceluiaşi Mugur Isărescu, la Banca Naţională
Mai apoi, e vorba şi despre revizuirea mecanismelor pieței energiei, reducerea fragmentării pieței unice, utilizarea mai eficientă a resurselor și reducerea dependențelor externe.
Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi se centrează pe recuperarea decalajului faţă de SUA şi China - Foto: arhivă personală
Este nevoie, explică Leonardo Badea, de "mai multă suplețe și armonizare a cadrului de reglementare, precum și simplificarea cadrului de decizie și coordonare europeană".
Citeşte şi: Leonardo Badea: Peste 80% din gazele cu efect de seră ale României sunt produse de economie
Nici una dintre cele enumerate în Raportului Draghi nu reprezintă preocupări noi la nivel european, însă unul dintre meritele sale este că "le pune într-o altă perspectivă, evidențiind interconexiunile și necesitatea imperativă de a acționa, mai degrabă mai devreme, decât mai târziu", arată Badea.
"De aceea, consider că raportul este un nou punct de referință esențial pentru dezbatere, subliniind necesitatea reformelor, chiar și în contextul potențialelor critici din partea diferitelor state membre cu privire la unele dintre concluzii și propuneri", spune acesta.