Investitori chinezi și arabi se bat pe cele mai valoroase active din agribusiness

DE Octavia Constantinescu | 15.04.2019 - 10:56

SHARE

Anul trecut, au circulat informații că grupul românesc de agribusiness Brise este curtat de mai mulți investitori, atât chinezi, cât şi arabi. În final, antreprenorul Marius Bucur, care controlează Brise, a mers pe mâna chinezilor de la CEE Equity Partners, finanţat de guvernul Chinei.

Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agrobusiness din România, controlat de omul de afaceri Marius Bucur, a anunțat pe 14 martie, încheierea unui parteneriat strategic cu fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners, finanțat de guvernul chinez.

Parteneriatul presupune o infuzie de 50 de milioane de euro din partea chinezilor pentru a moderniza şi dezvolta cele 15 silozuri de cereale cu o capacitate de 350.000 de tone pe care grupul românesc le deține.

Potrivit surselor din piaţă, fondul chinez va investi cele peste 50 de milioane de euro în modernizarea, integrarea, dezvoltarea şi construcţia unor hub-uri logistice şi silozuri de cereale uşor accesibile pe întreg teritoriul României.

Conform datelor Brise, compania dispune de silozuri şi baze de recepţie cu o capacitate de 350.000 de tone. Este tot mai clar că investitorii străini se bat să îşi facă loc în agrobusinessul românesc, atât în producţie, cât şi în comerţul cu cereale sau distribuţia de materii prime agricole, sectoare dominate de companii cu acţionariat străin.

Anul trecut, România a fost cel mai mare producător de floarea soarelui și porumb din spațiul UE și al treilea la grâu. Proximitatea fluviului Dunărea și a Mării Negre faciliează exportul produselor agricole pe apă, cel mai ieftin, fapt care îi conferă, la fel, un avantaj.

Tot anul trecut, în agribusiness-ul românesc a avut loc cea mai importantă tranzacție din toate timpurile, odată cu preluarea Agricost, compania antreprenorului român Constantin Duluțe, de fondul de investiții al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Al Dahra, pentru o sumă neconfirmată încă de aproape 250 de milioane de euro.

Cea mai mare fermă de cereale din Europa (57.000 de hectare) ar trebui să ajungă la o producție de 1 milion de tone de cereale şi furaje în România până în 2022, după cum au anunțat reprezentanții Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari.

Pe aceeași linie cu strategia de investiții strategice a arabilor de la Al Dahra Holding, CEE Equity Partners a fost creat de guvernului chinez cu scopul de a concentra pe regiunea Mării Negre, dar nu doar în agricultură, ci și în energie, telecom, infrastructură, producţie industrială, sănătate, turism etc.

Din 2014 încoace, CEE Equity Partners are deja în portofoliu 16 tranzacţii pe piețele din regiune.

Chinezii au o dispoziție de investiții între 20 și 100 de milioane de dolari pentru regiune, care pălește însă cu investițiile anunțate de arabii de la Al Dahra de jumătate de miliard de dolari și doar pentru agribusiness-ul românesc.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te