Investiția care scoate Moldova la lumină. „Fondurile de investit sunt de 13.000.000.000 euro”

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.10.2024 - 14:50
Investiția care scoate Moldova din întuneric. „Fondurile de investit sunt de 13.000.000.000 euro” - Foto: Freepik
Investiția care scoate Moldova din întuneric. „Fondurile de investit sunt de 13.000.000.000 euro” - Foto: Freepik

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat începerea lucrărilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte energetice din zona Moldovei. Un super parc de panouri fotovoltaice va apărea.

SHARE

Este vorba despre cel mai mare parc eolian din regiune: 140MW. Punerea în funcțiune se va face în 2026. Parcul va asigura onsumul unui oraş de dimensiunea Vasluiului, cu peste 60.000 de locuitori.

Investiția care scoate Moldova la lumină. „Fondurile de investit sunt de 13.000.000.000 euro”

”Continuăm turul de forţă pentru noi proiecte în sectorul energetic românesc. Lucrurile se mişcă bine şi încep să se vadă rezultatele celor peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pe care echipa ministerului energiei le-a atras în ultimul an”, spune ministrul Energiei pe Facebook. Sebastian Burduja anunţă că a participat, joi, la începerea lucrărilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte energetice din zona Moldovei, realizat de PPC Renewables România. Este vorba despre cel mai mare parc eolian din regiune: 140MW.

”Impactul investiţiei este semnificativ: o nouă sursă de energie verde pentru zeci de mii de locuitori din zonă, diversificarea producţiei de energie eoliană (vântul nu bate doar în Dobrogea, unde sunt acum cele mai mari parcuri), venituri mai mari la buget, locuri noi de muncă. Şi da, facturi mai mici la energie electrică pentru români”, precizează ministrul.

Cu 23 de turbine moderne de 6,1 MW fiecare, acest parc eolian situat în localităţile Deleni, Bogdăneşti şi Costeşti este primul proiect major de acest tip din Moldova, subliniază Burduja.

 Ce a mai spus Burduja

”Am mai spus: mediul privat este şi trebuie să rămână partener strategic în procesul de tranziţie energetică. Şi nu este vorba doar despre investiţii punctuale, ci şi despre nevoia de a asigura pe termen lung stabilitatea şi securitatea sistemului energetic naţional, la pachet cu preţuri accesibile pentru români şi companiile româneşti. Am încurajat investitorii de la Vaslui, aşa cum îi îndemnăm pe toţi cei interesaţi, să participe cu proiectul lansat astăzi (şi cu altele) la licitaţia contractelor pentru diferenţă, pe care o vom finaliza până la sfârşitul acestui an. Schema este finanţată din Fondul pentru Modernizare cu 3 miliarde de euro şi va susţine investiţii în 5000MW noi, solar şi eolian, pentru sistemul naţional. Continuăm! Înainte, împreună”, arată Burduja. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te