Interes european pentru folosirea hidrogenului natural. La ce foloseşte acesta

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.08.2024 - 15:26
Interes european pentru folosirea hidrogenului natural. La ce foloseşte acesta - Foto: Profimedia Images
Interes european pentru folosirea hidrogenului natural. La ce foloseşte acesta - Foto: Profimedia Images

Interes european pentru folosirea hidrogenului natural. La ce foloseşte acesta. Cantități potențial masive de hidrogen produs natural au fost descoperite în Franța.

SHARE

Interes european pentru folosirea hidrogenului natural. La ce foloseşte acesta. Cantități potențial masive de hidrogen produs natural au fost descoperite în Franța, anul trecut.

De atunci, prospectorii din Europa au fost în căutarea mai multor depozite și cer un sprijin public mai mare pentru eforturile lor.

Interes european pentru folosirea hidrogenului natural. La ce foloseşte acesta

La începutul acestei luni, Curtea de Conturi Europeană a criticat puternic obiectivele nerealiste ale UE, pentru hidrogenul cu emisii scăzute de carbon, pe care Curtea le consideră „conduse de voința politică”.

Indiferent dacă obiectivele au fost adecvate sau nu, continentul rămâne serios lipsit de rezerve de hidrogen, care ar trebui să stocheze energie, să producă combustibili alternativi sau să înlocuiască gazul, în aplicații industriale, ca parte a drumului UE către neutralitatea carbonului.

În acest context, există un interes din ce în ce mai mare pentru hidrogenul natural, produs prin reacții chimice subterane. Conform celor mai recente studii, acesta este mai ieftin, consumă mai puțin carbon decât hidrogenul produs din surse regenerabile sau din energia nucleară și este potențial abundent.

Citeşte şi: România va produce energie eoliană pe Marea Neagră. Avem șansa de a deveni lider regional

Din toate aceste motive, așa-numitul hidrogen „natural”, „geologic”, „nativ” sau „alb” a făcut obiectul unui boom mediatic, în iunie 2023, când un zăcământ estimat la 45 de milioane de tone de hidrogen – de două ori mai mult decât cantitate estimată a fi consumată anual în UE, până în anul 2030 – a fost descoperită în nord-estul Franței.

De atunci, permisele de cercetare și explorare s-au înmulțit în toată Europa. În Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat investiții masive, pentru a explora potențialul acestei surse de energie.

Un an de progres în Franța

Semnele sunt promițătoare. La cinci luni de la descoperirea din nord-estul francez, prima licență de explorare a fost eliberată în noiembrie, pentru un sit din sud-vestul țării, forajul fiind prevăzut a se realiza în doi ani.

Alte cinci autorizații sunt în curs de procesare, pentru locații din Franța. Cu toate acestea, alte proiecte sunt protejate de confidențialitatea industrială, a declarat pentru Euractiv Christophe Rigollet, geolog la compania de consultanță a grupului CVA, care este implicată în mai multe dintre aceste proiecte.

El a spus că autoritățile europene ar trebui să ceară companiilor de petrol și gaze să pună la dispoziție datele lor despre starea subsolului continentului. După Nouvelle-Aquitaine (sud-vest) și Bretania (nord-vest), Bourgogne Franche-Comté (centru-est) ar trebui să lanseze în curând o revizuire a subsolului său, a spus Rigollet.

Citeşte şi: A apărut motorina eco, făcută din uleiuri vechi și reziduuri de pește. Unde se găsește și cât costă?

Interesul regional stimulează interesul național, dovadă fiind implicarea directă a lui Macron și finanțarea la începutul lunii iulie a unui proiect național de îmbunătățire a metodelor de identificare a resursei.

Mai larg, guvernul a lansat un studiu, în aprilie anul trecut, pentru a identifica zonele cu potențial ridicat.

Primele rezultate sunt așteptate la sfârșitul anului 2024 – începutul anului 2025, potrivit lui Nicolas Gonthier, șeful Earth2, un grup de organizații europene concentrate pe hidrogenul natural.

Nivel european

În timp ce Franța este forța motrice, restul Europei nu este departe, cu peste o duzină de proiecte împrăștiate pe tot continentul.

În estul Germaniei, un proiect este în prezent în curs de evaluare de către compania franceză 45-8 Energy. În nord-estul Spaniei, forajele pentru primul loc din țară care poate primi o autorizație ar trebui să înceapă înainte de sfârșitul anului.

În noiembrie anul trecut, o companie minieră britanică a anunțat un contract de explorare în Europa de Est, fără a preciza locația.

Citeşte şi: Care va fi primul oraș din România unde locuinţele vor fi încălzite cu hidrogen verde? Nu poluează

În Albania, cercetătorii francezi au descoperit un zăcământ potențial mare în februarie, în timp ce autoritățile finlandeze au publicat o hartă care arată concentrațiile de hidrogen natural din mai multe puțuri de gaz.

În Polonia, autoritățile au pus în aplicare cadrul legal pentru explorarea hidrogenului natural, în septembrie anul trecut, deși încă nu au fost identificate proiecte.

Alte proiecte sunt în curs de dezvoltare în Islanda, Serbia, Suedia, Norvegia, Ucraina și Kosovo.

Cartografiere și suport

În programul său de lucru pentru 2024, Clean Hydrogen, un parteneriat public-privat condus de UE, care sprijină activitățile cu hidrogen, intenționează să finanțeze un studiu de cartografiere a potențialului hidrogenului natural la nivel european.

Nicolas Gonthier de la Earth2, ca și alți actori, ar dori ca proiectul să fie lansat înainte de sfârșitul anului 2024. Astăzi, comunitatea științifică nu are încă metodologia pe deplin adecvată pentru evaluarea potențialului de hidrogen al Europei, recunoaște Rigollet de la CVA.

Mai mult, acesta este un pas preliminar înaintea unei etichete pentru hidrogenul natural, în normele taxonomiei ecologice ale UE, care determină ce investiții pot fi considerate „durabile” – lucru pe care părțile interesate îl solicită și la care a sugerat Comisia.

Mai durează

„Nu există încă date credibile”, a spus un reprezentant al Comisiei Europene, ca răspuns la o solicitare de comentarii a Euractiv.

Cu toate acestea, în februarie, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a recunoscut posibilitatea că în definiția taxonomiei UE a hidrogenului cu emisii scăzute de carbon – mai puțin de 3,38 kg de CO2 echivalent pe kg de hidrogen – „s-ar putea include hidrogenul natural”.

Eficientizarea proceselor administrative, cum ar fi eliberarea permiselor și creșterea subvențiilor publice, ar putea contribui de asemenea la impulsul sectorului, potrivit cercetătorilor și actorilor sectoriali.

Deși unele măsuri de politică pot fi luate acum, va trece ceva timp până când potențialul hidrogenului natural va fi cunoscut. Primele foraje europene, în Franța, nu sunt așteptate cel mai devreme până la sfârșitul anului 2028.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te