Instanța a decis: Lucrările la Barajul Mihăileni continuă. 16.845 locuitori la adăpost de inundații

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.11.2022 - 18:10
Barajul Mihăileni  - FOTO: FB
Barajul Mihăileni - FOTO: FB

Lucrările la Barajul de la Mihăileni vor continua după ce Tribunalul Cluj a respins, la începutul acestei săptămâni, cererea de chemare în judecată depusă de Asociația Declic.

SHARE

Asociația cerea oprirea lucrărilor și a funcționării Barajului de la Mihăileni. Asta, în pofida faptului că, prin amenajarea barajului, 16.845 de locuitori, 414 gospodării, 2.000 ha teren agricol, 36 km drumuri și 45 km de cale ferată sunt puse la adăpost de eventualele inundații.

Astfel, Hotărârea judecatorească nr. 2721 din 15 noiembrie a dat câștig de cauză Administrației Bazinale de Apă Crișuri în procesul în care Asociția Declic solicita „să fie constatată lipsa de valabilitate a Autorizației de construire pentru investiția Acumulare Mihăileni".


Soluția pe scurt a completului de judecată este: „Admite excepția inadmisibilității și, pe cale de consecință, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociația Declic în contradictoriu cu pârâții.” Printre cei chemați în judecată de către Asociație se află Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Crișuri iar stadiul procesual este pe fond”, potrivit „Apele Române Crișuri”.

Un baraj necesar


„Alimentarea cu apă a localităţilor Brad şi Crișcior se face din sursa Crişcior, atât din subteran, cât şi de suprafaţă, cu un debit mult sub cel necesar. Orice măsură s-ar adopta, fie de reducerea risipei de apă, fie reducerea pierderilor din reţele, aceste măsuri nu ar putea soluţiona problema asigurării cu apă potabilă a localităților Brad şi Crişcior, precum şi a zonei miniere Gura – Barza.
În acest sens, singura soluție viabilă este finalizarea acumulării permanente Mihăileni. Pe lângă asigurarea necesarului de apă, prin acumularea Mihăileni se vor atenua în mod semnificativ viiturile din lunca Crişului Alb, pe sectorul Mihăileni – Vața”, spune specialiștii.

O construcție cu o lungă istorie


Decizia construirii barajului de la Mihăileni a fost luată încă din 1984, când s-a decis exproprierea a 64 de familii ale căror gospodării urmau să fie acoperite de ape. Lucrările au început în baza autorizației de construire obținută în conformitatea cu legislația în vigoare, emisă de Consiliul Popular al Județului Hunedoara.


Până în anii ’90, s-a lucrat susținut astfel că au fost finalizate într-o mare măsură componentele acumulării Mihăileni. Însă după Revoluție, lucrările au stagnat o lungă perioadă și s-au alocat fonduri doar pentru conservarea a ceea ce se construise până la acel moment.


După o investiție de peste 167 de milioane de lei, acumularea permanentă Mihăileni este aproape de finalizare, lucrările incluzând barajul cu descărcător central, evacuatorul de ape mari, regularizarea râului în aval de acumulare, drumul și sediul de exploatare, devierea drumului DN74 (Brad – Abrud) precum și strămutarea gospodăriilor aflate în cuveta lacului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te