Aşteptările consumatorilor din Zona Euro privind preţurile au scăzut la cel mai redus nivel din 2020, conform datelor publicate marţi de Comisia Europeană, o veste bună pentru oficialii BCE care încearcă să readucă inflaţia sub control, transmit DPA şi Bloomberg, relatează Agerpres.
Indicele privind aşteptările consumatorilor din Zona Euro referitoare la preţuri a ajuns la minus 12,2 puncte în mai, de la minus 15 puncte luna precedentă, reflectând răspunsul consumatorilor la evoluţia preţurilor în următorul an.
Citește și: Declinul economic al Chinei dezvăluie probleme economice mai profunde, precum creşterea datoriei
În plus, indicele privind încrederea consumatorilor în economia zonei euro a ajuns la minus 96,5 puncte în mai, de la minus 99 puncte luna precedentă, cel mai scăzut nivel din noiembrie şi sub previziunile analiştilor, de 98,9 puncte.
De asemenea, indicatorii de preţ din industrie, servicii, construcţii şi retail au continuat să scadă în mai, în timp ce indicele privind încrederea consumatorilor în economia Zonei Euro este la cel mai redus nivel din ultimele şase luni.
Pentru oficialii de la Banca Centrală Europeană (BCE), aceste date oferă reasigurări că inflaţia nu s-a înrădăcinat în economie. Pentru a readuce inflaţia la ţinta BCE de 2%, oficialii au indicat că ar putea majora de încă trei ori dobânzile.
Citește și: Șeful ANAF lasă o „gaură” de 9 miliarde lei. Ar acoperi creșterea salariilor profesorilor pe 3 ani
Datele din Spania sunt încurajatoare, inflaţia a încetinit în mai la 2,9%. Miercuri, 31 mai, urmează datele din Franţa, Italia şi Germania.
În 2023, inflaţia de bază din Zona Euro ar urma să atingă o valoare medie de 6,1%, după care ar urma să scadă la 3,2% în 2024, a estimat recent Comisia Europeană.