Declinul economic al Chinei dezvăluie probleme economice mai profunde, precum creşterea datoriei

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2023 - 16:03
Stradă tradiţională din oraşul chinez Chengdu, cu 16 milioane de locuitori - Foto: PXHere/tkkangna

Declinul economic al Chinei, în timpul recuperării de după politica Zero Covid, dezvăluie problemele economice mai profunde, precum creşterea datoriei, accelerarea consumului sau înrăutățirea relațiilor cu Occidentul, care vor afecta creșterea economică.

SHARE

Era de creștere rapidă a Chinei s-a încheiat. Recuperarea sa de după închiderea capitolului Zero Covid stagnează.

China, probleme economice profunde

Ţara se confruntă cu probleme profunde, structurale, în economia sa. Perspectivele au fost mai bune în urmă cu doar câteva luni, după ce Beijingul a ridicat controalele draconice privind Covid-19, declanșând o rafală de cheltuieli, în timp ce oamenii luau masa afară și făceau călătorii de plăcere prin ţară.

Dar, pe măsură ce perioada de sărbătorire a redeschiderii dispare, problemele de bază din economia Chinei, care s-au manifestat de ani de zile, se reafirmă.

Boom-ul imobiliar și suprainvestițiile guvernamentale, care au alimentat creșterea, de mai bine de un deceniu, s-au încheiat.

Citeşte şi: Ruptură diplomatică între China și SUA. Beijingul refuză discuțiile cu oficialii americani

Datoriile enorme paralizează gospodăriile și administrațiile locale. Unele familii, îngrijorate de viitor, pun deoparte bani.

Politica de represiune a liderului chinez Xi Jinping, asupra întreprinderilor private, a descurajat asumarea riscurilor, în timp ce deteriorarea relațiilor cu Occidentul – exemplificată de o nouă campanie împotriva firmelor internaționale de due diligence și consultanță – înăbușă investițiile străine.

Economiștii spun că aceste probleme structurale înrăutățite împiedică șansele Chinei, de a extinde miracolul de creștere trecut, care a transformat-o într-un rival al SUA, pentru puterea și influența globală.

Citeşte şi: Cum ajungeau adidașii contrafăcuți din China în Ucraina, prin România. Afacere de aproape 6.000.000€

În loc să se extindă cu 6% până la 8% pe an, așa cum era obișnuit în trecut, China s-ar putea îndrepta în curând spre o creștere de 2% sau 3%, spun unii economiști.

O populație îmbătrânită și forța de muncă în scădere agravează dificultățile. China ar putea ajunge la o creștere globală mai mică, în acest an, dar mai mult decât se așteptau mulți lideri de afaceri, făcând țara mai puțin relevantă pentru unele companii străine.

Va deveni mai puțin probabil să depășească în mod semnificativ SUA, la capitolul "cea mai mare economie a lumii". „Recuperarea dezamăgitoare de până acum sugerează într-adevăr că unele dintre obstacolele structurale sunt deja în joc”, a declarat Frederic Neumann, economist-șef pentru Asia la HSBC.

Revigorarea e în scădere

Economia Chinei s-a extins cu o rată anuală de 4,5%, în primul trimestru, impulsionată de sfârșitul restricțiilor din era Covid.

Cu toate acestea, semnale mai recente sugerează că revigorarea este în scădere . Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,5%, în aprilie, comparativ cu martie.

O serie de date statistice despre producția industrială, exporturi și investiții sunt mult mai slabe decât se așteptau economiștii. Mai mult de o cincime dintre tinerii chinezi cu vârsta între 16 și 24 de ani erau șomeri, în aprilie.

Companiile de comerț electronic Alibaba și JD.com au raportat câștiguri slabe în primul trimestru. Indicele Hang Seng din Hong Kong, dominat de companii chineze, a scăzut cu 5,2%, până în prezent, iar yuanul a slăbit în raport cu dolarul american.

Nu se aşteaptă la recesiune

Majoritatea economiștilor nu se așteaptă ca problemele Chinei să ducă la recesiune sau să deraieze ținta guvernului, de creștere de aproximativ 5%, în acest an, care este considerată în general ca fiind ușor de atins, având în vedere cât de slabă a fost economia anul trecut, conform The Wall Street Journal

McDonald’s și Starbucks au anunţat că deschid sute de restaurante noi în China, în timp ce comercianții cu amănuntul, inclusiv Ralph Lauren, lansează noi magazine.

Un boom în producția de vehicule electrice a permis Chinei să depășească Japonia, în postura de cel mai mare exportator mondial de vehicule, în primul trimestru.

Îngrijorare

Tranziția țării către una care se bazează mai mult pe consumul intern, decât pe exporturi, va ajuta la menținerea acesteia pe drumul cel bun. Cu toate acestea, mulți economiști sunt din ce în ce mai îngrijorați de viitorul Chinei.

Marea speranță pentru acest an a fost că consumatorii chinezi vor crește cheltuielile, deoarece principalii factori ai creșterii anterioare a Chinei – investițiile și exporturile – pălesc.

Dar, în timp ce oamenii cheltuiesc ceva mai mult după aproape trei ani de controale dure Covid-19, China nu se confruntă cu genul de creștere de care s-au bucurat alte economii, când au ieșit din pandemie. Încrederea consumatorilor este scăzută.

Mai important, spun unii economiști, este că Beijingul nu a reușit să schimbe în mod semnificativ tendința de lungă durată a consumatorilor chinezi, de a economisi, mai degrabă decât de a cheltui – un răspuns de tip "plasă de siguranță" socială.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te