Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, indicele ROBOR la şase luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 3,30%.
Indicele ROBOR la 9 nouăluni, care reprezintă rata dobânzii la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut la 3,40%, de la 3,42%. Iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,50%, de la 3,51%.
După adoptarea de către Guvern a controversatei ”taxe pe lăcomie” în Ordonanța de urgență publicată în ultimele zile ale anului 2018, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, estima că, ”probabil, unul dintre următorii pași va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”.