Încă o incompatibilitate existentă în e-Factura. Cum încearcă statul să o rezolve. ANRE şi ANAF încearcă, de la finalul anului trecut, să rezolve problema incompatibilităţii de format al unor facturi care se emit în România.
Este vorba despre reglementări, la formatul facturilor la energie electrică şi la gaze naturale, şi reglementări ale sistemului naţional e-Factura.
Încă o incompatibilitate existentă în e-Factura. Cum încearcă statul să o rezolve
Acesta este obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toate raporturile comerciale dintre agenţii economici, deci şi pentru cele dintre furnizorii de curent şi gaze şi clienţii lor noncasnici.
Problema a fost semnalată la ANRE, încă din noiembrie 2023, de către Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Citeşte şi: Ce nouă funcție a fost adăugată sistemului e-factura? Ar trebui să facă automat conversia
Acestea au semnalat ANRE faptul că, "pentru ca emiterea şi transmiterea facturii în sistemul RO e-Factura, către clienţii noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali".
Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Mai precis, este vorba despre dispoziţiile privitoare la informaţiile din cuprinsul facturii, care trebuie armonizate cu legislaţia privind facturarea în sistemul RO e-Factura.
Citeşte şi: Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face?
Numărul limitat de câmpuri/formatul câmpurilor, prevăzut de portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), nu permite încărcarea tuturor informaţiilor obligatorii, conform reglementărilor ANRE", se arată într-un document al Autorităţii, conform Digi24.
Acest gene de probleme inerente se rezolvă în timp, prin aport de tehnologie şi de cunoaştere informatică, adică prin investiţii în tehnologie şi personal profesionist.