Gazul rusesc încălzeşte România. Cât vine astăzi şi de unde? Este un record. Importurile de gaze pentru satisfacerea consumului țării se aproapie de 11 milioane de metri cubi azi, adică circa o cincime din consumul acestei zile, ceea ce este un record al actualului sezon rece.
Prețurile de pe piața spot sunt mult mai mari decât cele din Europa. Iar valul de frig este departe de a se termina.
Analizând structural locurile pe unde intră gaz în România şi de pe ce filiere este importat, rezultă clar că este foarte mult gaz rusesc.
Gazul rusesc încălzeşte România. Cât vine astăzi şi de unde? Este un record
Datele Transgaz de azi de la ora 8 dimineață arată că România importă, net, 10,8 milioane de metri cubi de gaze, adică circa o cincime din consumul acestei zile.
Astfel, în sistemul de transport intră producția internă curentă, cu 24 de milioane de metri cubi, gazul extras din depozite, cu 17,5 milioane de metri cubi, și importuri de 16,4 milioane de metri cubi.
Din sistem ies spre Moldova, pe la punctul Ungheni, 5,6 milioane de metri cubi, Așadar, importurile nete ale României urcă azi la 10,8 milioane de metri cubi de gaze, echivalent cu 45% din producția internă, sau cu circa 20% din consumul de gaze al acestei zile, care este de 52,3 milioane de metri cubi.
Citeşte şi: Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze?
Importuri se fac și din rețeaua bulgară, și din cea ungară. Din rețeaua bulgară, intră prin gazoductul transbalcanic, pe la Kardam-Negru Vodă, 10,9 milioane de metri cubi de gaze.
Prin Ruse-Giurgiu, 0,7 milioane. Din Ungaria, pe la punctul Csanadpalota, intră în România 4,8 milioane de metri cubi de gaze. Surprinzător, nu ies gaze din țară prin punctul Isaccea-Orlovka, pe unde zilele trecute se făcea tranzitul de gaze spre regiunea transnistreană.
Cele 10,8 milioane de metri cubi import curent pentru acoperirea consumului intern sunt, potrivit calculelor noastre, un record al acestei ierni.
Citeşte şi: România înmagazinează gaze peste 100%. Care este miza
Nu știm de unde vine tot gazul, dar cel mai probabil majoritar este gazul rusesc, ajuns în Balcani prin singura conductă care mai transportă gazul rusesc, spre Europa: Turk Stream.
Practica acestui sezon rece a arătat că achizițiile suplimentare de gaze se fac în special pe piața-spot, adică la Bursa de gaze de la Baumgarten, din estul Austriei, dominată de gazul rusesc.
Prețurile au crescut foarte mult pe aceasă piață însă, și au ajuns chiar mai mari decât pe piețele din centrul și vestul Europei.
Gazul rusesc încălzeşte România. Mult mai scump
Și pentru tranzacțiile cu gaze cu livrare azi, prețul-spot de la Bursa Română de Mărfuri a fost de 341 de lei/MWh, adică peste 68 de euro.
Gazul rusesc încălzeşte România. Cât vine astăzi şi de unde? Este un record - Foto: Profimedia Images
Deci, mult mai mult față de cei 52,5 de euro/MWh cât este prețul gazului tranzacționat la hubul de la Viena, CEGH, cu livrare azi, conform Economica.net.
Iar volumele au fost foarte mari, de 146 GWh, adică peste 13 milioane de metri cubi. Amintim că la BRM se tranzacționează gaze și pentru consumul Republicii Moldova.