Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze?

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.01.2025 - 12:55
Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze? - Foto: Pexels/RDNE Stock project
Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze? - Foto: Pexels/RDNE Stock project

Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze? Uniunea Europeană intenţionează să lase plafonul impus asupra preţurilor la gaze să expire.

SHARE

Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze? Uniunea Europeană intenţionează să lase plafonul impus asupra preţurilor la gaze să expire, la finele acestei luni.

Aşa era programat, au declarat pentru Reuters diplomaţi UE, un semn că a trecut cea mai gravă criză a energiei din Europa.

Ce înseamnă că Uniunea Europeană nu prelungeşte plafonarea preţurilor la gaze?

Bruxelles a introdus prima dată limita de preţ în decembrie 2022, după luni în care preţul energiei a atins niveluri ridicate, cauzate de reducerea livrărilor de gaze ruseşti, în urma invadării Ucrainei.

Dar măsura, destinată să se aplice numai în situaţia în care preţurile europene la gaze trec de 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh), un nivel care nu a mai fost atins din primele zile ale războiului din Ucraina, nu s-a aplicat niciodată.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionau luni la aproximativ 49 euro pentru un MWh.

Citeşte şi: Facturi „explozive” la gaze pentru români în 2025. Cât costă încălzirea unui apartament cu 3 camere

Este o uşoară creştere faţă de săptămâna trecută, dar departe de nivelul din august 2022, când cotaţiile la gaze naturale au depăşit 300 euro pentru un MWh.

Diplomaţii UE au declarat pentru Reuters că executivul comunitar a informat statele membre că intenţionează să lase plafonul impus asupra preţurilor la gaze să expire la finele acestei luni.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă luni comentarii.

„Întregul pachet adoptat în 2022 a fost într-un anumit context şi a fost propus pentru o perioadă de timp limitată”, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citeşte şi: 1% din gazele proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, spre Germania. În România nu le vrea nimeni

În 3 ianuarie, ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin afirma că Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un MWh, în ideea de a evita un posibil şoc al preţurilor la energie.

Temerile referitoare la un şoc energetic s-au intensificat după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord referitor la tranzitul gazelor naturale ruseşti, punând capăt mai multor decenii de dominaţie a Moscovei asupra pieţelor energetice europene.

„Cred că, la acest moment, UE ar trebui să reînnoiască plafonul de preţ, dar nu la 180 de euro, acum ar trebui fixat la 50 sau 60 de euro”, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru un post de radio.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te