România înmagazinează gaze peste 100%. Care este miza. Pe fondul unei producții ridicate de gaze naturale, România încă înmagazinează gaze la volume substanțiale, dar și exportă cantități însemnate.
Producția internă de gaze naturale este astăzi de 24,2 milioane de metri cubi, potrivit datelor opratorului național al sistemului de transport, Transgaz.
România înmagazinează gaze peste 100%. Care este miza
La asta se adaugă intrări în sistem de 7,5 milioane de metri cubi de gaze – importuri fizice din rețeaua bulgară, care intră în țară prin sudul Dobrogei, pe la punctul de interconexiune Kardam-Negru Vodă.
Însă, ieșirile fizice de gaze din rețeaua românească sunt mai mari decât intrările, ajungând la 9,3 milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă că România exportă și gaze naturale din producția proprie curentă – azi nu se extrag gaze din depozite, conform Transgaz.
Din cele 9,3 milioane de metri cubi de gaze volum exportat, 7,6 milioane pleacă în Ungaria (punctul Arad-Csanadpalota), și 1,7 milioane pleacă în Republica Moldova (punctul Ungheni).
Citeşte şi: Rusia, cel mai bun prieten economic al Ungariei. Afaceri cu gaze, energie nucleară și în agricultură
În plus, în România se înmagazinează și azi gaze naturale în volume semnificative – 10,1 milioane de metri cubi, echivalentul a peste 41% din producția interă curentă.
Asta deși, încă de ieri, potrivit unei informări a lui Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, actualmente europarlamentar, fusese atins nivelul de umplere de 100%.
“România are de astăzi depozitele de gaze pline. În acest moment avem un grad de umplere de 100%, respectiv 3176,6 milioane de metri cubi.
Citeşte şi: România, vânzător important de gaze naturale din regiune. Cu ce preț cumpără ungurii de la noi
Mai mult chiar, avem capacitatea suplimentară de a depozita încă 150 milioane de metri cubi, datorită investițiilor pe care le-a făcut Depogaz în ultimii ani.
România va avea gaze pentru iarna care se apropie”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook, conform Economica.net.
Miza depozitării peste 100% a gazelor este complexă. Unul dintre motive e că, depozitând gaze sub presiune, poţi, atunci când începi să le scoţi, pentru folosire, să generezi energie electrică.
Este o idee discutată de mulţi ani, care acum ar putea fi pusă la lucru.