FOTO Cât vin produce România. Franța și Italia, pe primele locuri. Noi eram în primii 10 de pe glob

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.06.2023 - 17:11
Românii, printre cei mai cunoscuți producători de vinuri din Europa Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Graficele cu țările producătoare de vinuri din lume Foto: captură World of Statistics/Youtube
Graficele cu țările producătoare de vinuri din lume Foto: captură World of Statistics/Youtube

Datele centralizate pe platforma World Statistics arată care sunt principalele state producătoare de vinuri. România și Moldova s-au aflat multă vreme în top 10 state producătoare. Pe primele locuri au fost și sunt în continuare Franța și Italia.

SHARE

România se află printre țările cu tradiție care produc vin. Până acum câțiva ani ne puteam lăuda că suntem în topul primelor 10 state care produc această băutură. Acum suntem pe locul 6 în Europa. 

Datele centralizate pe platforma World Statistics arată că Italia și Franța sunt pe primele două locuri în lume atunci când vine vorba despre producția de vin. 

Cât vin produce România. Franța și Italia, pe primele locuri. Noi eram în primii 10 de pe glob

La nivel mondial, producția de vin este estimată în acest an (2023) la 260 milioane hectolitri, volumul fiind cu 1% sub nivelul din 2021, potrivit datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, volumul producției de vin este estimat la 157 milioane hectolitri pentru acest an, cu 2% peste nivelul din 2021.

Italia rămâne cel mai mare producător de vinuri din UE după menținerea la nivelul de 50,3 milioane hectolitri, Franța își consolidează poziția a doua după o creștere de 17% la 44,2 milioane hectolitri, iar Spania închide clasamentul cu 33 milioane hectolitri, după o scădere de 6% în 2022, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Potrivit datelor din World Statistics, VEDEȚI VIDEO AICI, România s-a aflat până la Revoluție, printre primele țări producătoare de vinuri din lume. 

În anul 1968, de exemplu, România se afla pe locul 9 în lume la producția de vinuri. Italia era pe locul 1, Franța era pe locul 2, iar Spania pe locul 3.

Urma URSS, Argentina, Portugalia, Algeria, SUA, apoi România.

După câțiva ani, în anul 1977, Italia era tot pe locul 1 la producția de vinuri în lume, Franța, pe locul al doilea, iar Spania pe locul 3. România se afla pe locul 8 în lume.

În 1986, România se afla pe locul 7 în lume la producția de vin, după Italia, Franța, Spania, Argentina, SUA și URSS.

În anul 2010 România era pe locul 13.

În 2017, eram pe locul 18, iar Moldova pe locul 19. Italia, Franța și Spania se mențineau pe primele trei locuri.

În 2019, România nu mai era în primele 20 țări producătoare de vin din lume. În schimb Moldova se afla pe locul 18 în lume.

Însă, la nivel european, România rămâne al șaselea producător european în ciuda secetei, cu 4,6 milioane hectolitri, după un avans de aproximativ 4% în 2022, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului citat de  economedia.ro.

Cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut cu peste 20% față de 2020 la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei în 2021, arată estimările analiștilor KeysFin, care susțin că piața de vin locală a depășit cu 3,4% maximul anterior atins în 2017, de puțin peste 2 miliarde de lei și a fost cu 55% peste nivelul din 2012.

În 2021, în România existau 611 de companii care aveau ca obiect de activitate producția de vinuri și/sau cultivarea de struguri (cod CAEN 1102 – Producția de vin din struguri și cod CAEN 0121 – Cultivarea strugurilor), cu 1% mai multe față de 2020 și în creștere cu 25% comparativ cu 2012.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te