Finanţele vor să introducă sigiliul electronic pentru cerealele din Ucraina. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că trebuie înăsprite toate măsurile care ţin de tranzitarea României, de cerealele din Ucraina.
Fermierii protestatari au solicitat înăsprirea tuturor măsurilor care ţin de tranzitarea României, de către aceste produse.
Finanţele vor să introducă sigiliul electronic pentru cereale
El a mai anunţat şi introducerea sigiliului electronic al mărfurilor.
Marcel Boloş a fost întrebat duminică, la finalul discuţiilor cu protestatarii dacă există siguranţa ca cerealele ucrainene tranzitează România fără să oprească pe teritoriul nostru.
"Dumnealor s-au plâns pe bună dreptate, aici le dăm dreptate pentru că trebuie noi să înăsprim toate aceste măsuri care ţin de tranzitarea României”, a afirmat Boloş.
Citeşte şi: Cum pot primi șoferii o amendă de 50.000 de lei. Ce obligații trebuie respectate conform legii
Măsurile vor fi luate, a informat demnitarul, “împreună cu autoritatea vamală şi cu organele noastre de control", în interesul "operatorilor de transport şi agricultorilor, fermierilor".
"Dar acestea deja sunt măsuri care ţin de un mai bun management organizat, la nivelul nostru, încât, prin intermediul sigiliului mărfurilor şi a ceea ce avem noi acum ca şi instrumente de combatere a acestei" să se ajungă la o monitorizare mai strictă a cerealelor venite din Ucraina.
“Nu întâmplător introducem sigiliul electronic al mărfurilor. Sunt 2.000 de sigilii pe care avem în intenţie să le achiziţionăm şi care, sper eu, cu data de 1 iulie, să le putem avea operaţionale.
Citeşte şi: Rusia ar ataca Moldova pentru a submina coridorul de cereale care trece prin România
Dar toate aceste lucruri nu le putem rezolva peste noapte şi, din punctul acesta de vedere, avem înţelegere maximă între revendicările dumnealor”, a explicat ministrul Finanţelor, conform News.ro.
El a mai fost întrebat dacă există informaţii că se vinde la negru grâu din Ucraina, în România.
“În momentul de faţă, acestea sunt informaţii pe care le avem şi noi, din discuţiile cu dumnealor. Aici, organele statului, noi, prin Autoritatea Vamală Română, şi apoi cântărirea care se face la intrarea şi ieşirea din ţară, împreună cu Ministerul Transporturilor, va trebui să fim mult mai vigilenţi în a avea măsuri.
Proceduri simplificate
Din discuţiile cu dumnealor, spuneau că există modalităţi prin care, deşi noi aplicăm sigiliul mărfii, prin trapele care se deschid, se poate descărca o cantitate semnificativă de material, s-ar reduce cantitatea de marfă transportată.
Dar acestea sunt lucruri pe care noi, împreună cu Autoritatea Vamală Română, le vom verifica în următoarea perioadă şi vom stabili măsuri concrete pentru a-i sprijini”, a transmis Marcel Boloş.
El a vorbit şi despre proceduri simplificate pentru trecerea punctelor de frontieră.
Tot vor fi dificultăţi
“Deocamdată, am avut discuţia cu Autoritatea Vamală Română, atât din perspectiva procedurilor simplificate pentru trecerea punctelor de frontieră şi să îi sprijinim la reducerea timpilor de aşteptare în vamă", a detaliat demnitarul.
"Aici, parteneriatul este comun cu Ministerul Transporturilor şi cu celelalte organe competente şi, sigur, aici o să venim cu un pachet de măsuri, care priveşte atât partea de simplificare a procedurilor, cât şi înăsprirea măsurilor pentru tranzitul mărfurilor", a spus Marcel Boloş.
Boloş a afirmat că atorităţile trebuie să ţină cont "că, până la sigiliul electronic al mărfurilor, tot vom avea aceste uşoare dificultăţi, pentru a rezolva problemele dumnealor”.