Potrivit datelor furnizate de ministerul de Finanțe, veniturile totale la buget au scăzut cu 3,4%, iar cele fiscale cu 8%.
În schimb, cheltuielile de personal au continuat să crească, cu 5,2% față de perioada similară din 2019. Ele reprezintă deja, după doar cinci luni, 4,1% din PIB-ul estimat.
“Cheltuielile de personal au însumat 43,99 mld lei, în creștere cu 5,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, îndemnizația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,1% din PIB, cu 0,12 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, în luna mai plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 a fost de 74,2 mld lei“, explică ministerul de Finanțe.
Au crescut cu 11,4% și cheltuielile cu dobânzile. În primele cinci luni din an, dobânzile au consumat peste șapte miliarde de lei, adică 0,7% din PIB.
Cheltuielile cu asistența socială au fost de 56,83 mld lei în creștere cu 21,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
“Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 13,0 mld. lei, înregistrându-se cel mai înalt nivel al cheltuielilor pentru investiții pe primele 5 luni din ultimii 10 ani“, susține ministerul de Finanțe în nota privind execuția bugetară pe mai 2020.