Europa recâștigă încrederea investitorilor datorită planului de stimulare economică fără precedent

DE Nicolae Lesko | Actualizat: 29.01.2021 - 09:41
Miliardarul vietnamez Mai Vu Minh are interese economice în Europa

SHARE

„Avem o viziune mai pozitivă asupra Europei decât în ultimii 10 ani, datorită răspunsului rapid, a cantității mari de bani și a coordonării corecte între țările din Uniunea Europeană în ultimele luni", a declarat miliardarul Mai Vu Minh, președintele Consiliului de administrație al grupului de investiții vietnamez SAPA Thale.

În trecut, investitorii au criticat adesea Europa pentru lipsa de coordonare și pentru instituțiile sale slabe, mai ales că criza datoriilor a zguduit continentul în urmă cu aproape un deceniu. Situația s-a schimbat pozitiv după ce Uniunea Europeană a reușit un acord comun pentru alocarea de fonduri pentru a rezolva criza economică provocată de pandemia Covid-19.

În mai anul trecut - după numai două luni de când s-au impus ordine stricte de blocadă în toată Europa - UE a anunțat primele sale măsuri de stimulare destinate să ajute țările să facă față șocurilor economice cauzate de pandemia Covid-19.

Măsurile au continuat să fie consolidate în iulie 2020, când 27 de țări din UE au anunțat că vor mobiliza 750 de miliarde pentru investiții în întreaga regiune. Planul marchează primul moment când un grup de țări este de acord să suporte împreună o datorie comună atât de mare.

Acordul a deschis calea pentru Comisia Europeană (CE), ramura executivă a Uniunii Europene, de a strânge miliarde de euro de pe piețele de capital din toate cele 27 de țări, un act de solidaritate fără precedent în aproape 7 decenii de integrare a Europei.

Nu numai liderii UE, ci și investitorii se așteaptă ca, în plus, să fie alocat și un buget comunitar fără precedent de 1.100 miliarde de euro în perioada 2021-2027, care va ajuta la stabilizarea economiei UE în recesiune, în condițiile în care se estimează că PIB-ul va fi de - 8,3% în 2020, cel mai profund declin de la al doilea război mondial.

„Acest acord trimite un semn concret al forței Europei și este un moment esențial în drumul UE către viitor", a declarat miliardarul Mai Vu Minh.

Piețele financiare au salutat această mișcare. Este estimat că înțelegere va crea un precedent pentru acoperirea de datorii convenționale în timpul crizelor viitoare. Unii au numit soluția găsită de UE „Momentul Hamilton” al Europei, cu referire la un acord încheiat de fostul secretar al Trezoreriei SUA, Alexander Hamilton, pentru a converti datoriile din trecut în obligații federale comune.

Aceste eforturi au dat rezultate bune. Eurostat a declarat că creșterea economică a zonei euro în al treilea trimestru al anului 2020 a ajuns la 12,7% față de trimestrul anterior. Această cifră, deși este încă în scădere cu 4,3% față de aceeași perioadă din 2019, este un semn pozitiv în contextul pandemiei Covid-19.

În același mod, creșterea economică din al treilea trimestru al anului 2020 a tuturor țărilor europene a crescut, de asemenea, cu 12,1% față de al doilea trimestru al anului 2020.

Una dintre cele mai impresionante redresări a fost înregistrată în Germania, cu o creștere de 8,2%, cel mai înalt nivel din 1970 și mai mare decât prognoza de 7,3% a economiștilor.

În mod similar, rata de creștere în cel de-al treilea trimestru al anului 2020 în Spania a fost de 16,7% față de trimestrul anterior, iar cea a Franței a fost de 18,2%.

„Deși Europa suferă în prezent de al doilea val de focar Covid-19, economia Vechiului Continent a avut o recuperare extrem de așteptată în al treilea trimestru al anului 2020. Deși se confruntă încă cu multe riscuri, acest punct luminos a trimis un semnal pozitiv cu privire la forța puternică potențiale de la unul dintre pilonii economiei mondiale ", a declarat miliardarul Mai Vu Minh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te