Euro este la paritate cu dolarul. Ce înseamnă și cum ne influențează viața

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.07.2022 - 19:47
De 20 de ani cele două monede nu au mai fost egale

Euro și dolarul american se schimbă la un curs de aproape 1 la 1 pentru prima dată în aproape două decenii, când moneda europeană era la început, scrie Washington Post, într-o analiză dedicată celor două monede.

SHARE

Euro a pierdut teren în raport cu dolarul de la începutul anului, când s-a situat aproape de 1,13 dolari, pe fondul unei campanii agresive de luptă împotriva inflației a Rezervei Federale a SUA, împreună cu perturbările globale mai ample declanșate de invazia rusă a Ucrainei. Începând de marți a fost aproape de 1,0040 USD.

Dolarul mai puternic este o veste bună pentru americanii care iau în considerare o vacanță europeană sau cumpără bunuri din străinătate. Ar putea scădea prețul mărfurilor, cum ar fi cerealele, și ar putea ușura inflația necruțătoare care a dus la creșterea cheltuielilor gospodăriilor și ale afacerilor. Dar experții spun că retragerea monedei euro indică, de asemenea, ritmul mai lent al comerțului global, adăugând la îngrijorările legate de recesiune.

Citește și: SUA: În caz de război cu China, vom ataca întâi controlul comenzilor. China: Suntem gata oricând!

De ce scade euro față de dolar

Este un amestec de factori, printre care principalul războiul din Ucraina.

Conflictul a schimbat aprovizionarea cu alimente și a dus la creșterea prețurilor la energie în întreaga lume, impactând în special Uniunea Europeană, unde multe țări s-au bazat în mare măsură pe importurile rusești de combustibili fosili.

Ca parte a unei campanii de presiune împotriva vecinului său estic, Uniunea Europeană, formată din 27 de națiuni, s-a îndepărtat de petrolul rusesc, în timp ce Moscova a redus drastic fluxurile de gaze. Acest lucru a ridicat costurile pentru europenii care deja scăpăreau de pandemie.

În Statele Unite, Fed a majorat în mod agresiv ratele dobânzilor, împingând randamentele obligațiunilor de trezorerie mai ridicate și făcând dolarul mai atractiv pentru investitori decât euro. Banca centrală a Americii a majorat dobânzile de trei ori în 2022 și a semnalat că are încă patru creșteri planificate ca parte a strategiei sale de a ține inflația sub control.

De asemenea, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele pentru a readuce inflația la o țintă de 2%, dar într-un ritm mai lent decât Statele Unite: a stabilit o creștere a ratei de 0,25% pentru iulie, în timp ce Fed este de așteptat să meargă cu 0,75 la sută, la fel ca în iunie.

Dolarul este considerat un refugiu sigur și a câștigat putere pe măsură ce investitorii manevrează un teren de joc economic incert în Europa și în alte părți.

„Ne așteptăm ca dolarul să continue să beneficieze de statutul său de refugiu sigur pentru investitorii internaționali și interesele comerciale, în special având în vedere poziția mai precară a economiei europene”, a scris economistul șef al RSM, Joe Brusuelas, la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce dolarul a câștigat valoare.

Ce înseamnă paritatea pentru euro

În ciuda îngrijorărilor, unii analiști au descris paritatea euro-dolar drept o piatră de hotar „psihologică”, care nu ar fi neapărat un punct de cotitură pentru moneda, care a fost deja cu mult peste vârful ei din 2008, aproape de 1,60 USD.

Totuși, „merită să ne așteptăm ca Europa să nu mai scape cu asigurări de piață ușoare și cu acțiuni modeste, astfel încât presiunea asupra monedei unice ar putea persista în viitorul previzibil”, a declarat Alex Kuptsikevich, analist senior de piață la traderul de valută străină FxPro.

Citește și: 1.600 de noi dosare deschise în Dosarul Colectiv. ISU și Primăria S4 nu vor să plătească daune

El a menționat că băncile centrale și factorii de decizie de pe continent vor fi „forțați să răspundă” la îngrijorările legate de depreciere.

„Impactul psihologic este în mod clar important și investitorii vor fi foarte concentrați” pe piață, fluxuri și lichidități, potrivit unei analize a Deutsche Bank Research, care a declarat marți că nu anticipează „un profil de risc neobișnuit” din cauza parității. .

Pe măsură ce prețurile cresc, europenii s-au împărțit asupra modului în care ar trebui să se încheie războiul din Ucraina

Ce înseamnă asta pentru companii și consumatori

Schimbarea monedelor globale poate avea un efect profund asupra companiilor care își vând produsele în străinătate sau se bazează pe materii prime străine pentru a le produce. De asemenea, poate juca în prețul mărfurilor, cum ar fi cerealele, care au o linie dreaptă către consumatori.

Întreprinderile europene care își vând mărfurile în străinătate ar putea găsi că moneda mai slabă face exporturile lor mai atractive, deoarece moneda cumpărătorului va fi mai valoroasă prin comparație.

Dar orice câștig la exporturi ar putea fi compensat de creșterea inflației în cele 19 țări care folosesc euro, ceea ce înseamnă că orice bunuri sau materii prime importate vor deveni mai scumpe. Schimbarea ratelor de schimb ar putea crea câștigători și perdanți, în funcție de mixul de importuri și exporturi.

Unii experți interpretează moneda mai slabă ca un semn al creșterii economice mai lente pentru Europa.

Odată cu declinul monedei euro, „devine din ce în ce mai clar că zona euro se îndreaptă spre recesiune, chiar dacă condițiile financiare s-au înăsprit mai mult decât în SUA sau Japonia”, a declarat Robin Brooks, economist șef la Institutul de Finanțe Internaționale.

În Statele Unite, o consolidare a dolarului prezintă un set diferit de probleme și oportunități.

Ar putea afecta exporturile americane în străinătate, deoarece puterea de cumpărare a cumpărătorilor străini este slăbită. De asemenea, va afecta conversiile valutare asupra profiturilor repatriate ale multinaționalelor americane, a declarat John Lynch, directorul de investiții al Comerica Wealth Management, într-o notă de marți.

Mărfuri precum cerealele și metalele de calitate industrială au devenit mai scumpe recent, dar un dolar mai puternic ar putea ajuta la scăderea prețurilor, a declarat Jay Hatfield, director executiv la Infrastructure Capital Management.

„Dolarul puternic conduce la scăderea prețurilor mărfurilor globale, deoarece majoritatea mărfurilor au prețuri în dolari”, a spus Hatfield marți într-o notă. „Previzăm că inflația va începe să scadă substanțial în toamnă, deoarece prețurile materiilor prime se reflectă în indicii de preț.”

Ce înseamnă valorile euro-dolari pentru turiști

Va deveni mai scump pentru europeni și pentru persoanele care își câștigă salariul în euro să călătorească în străinătate și să cheltuiască în dolari americani.

Pentru americanii care văd Europa ca o destinație populară de călătorie, raportul aproape de 1 la 1 înseamnă că nu numai că vor avea mai ușor de descifrat prețurile, ci și o putere de cheltuieli mai mare atunci când vizitează destinații din zona euro precum Franța, Germania, Spania, Italia. si Grecia.

Dinamica monedei ar putea aduce beneficii și americanilor care călătoresc în afara zonei euro. Dolarul american este, de asemenea, în creștere față de peso mexican, dolari canadieni și australieni, iar câștigul sud-coreean în ultima lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te