Efectul bombardării Kiev-ului de către ruși: Cotaţia grâului a crescut cu peste 4%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.10.2022 - 15:08
Grâu / Foto: Profimedia

Cotaţia grâului a crescut luni cu peste 4%, după ce Kiev-ul a fost ținta primelor atacuri ruseşti cu rachete din ultimele luni, ceea ce a dat naştere la îngrijorări că escaladarea războiului reprezintă un nou risc asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre.

SHARE

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.

Această intensificare a conflictului din Ucraina pune sub semnul întrebării posibilitatea ca cele două părţi să cadă de acord asupra prelungirii unui acord internaţional care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, acord care urmează să expire peste o lună.

Citește și: VIDEO Sistemele antiaeriene MANPADS doboară avioanele SU-35 rusești ce costă 500 milioane $ bucata

Orice încetinire a exporturilor de cereale ale Ucrainei va da un nou impuls preţurilor mondiale la alimente, care au scăzut treptat în ultimele luni. Există deja provocări în cazul livrărilor de porumb ale Ucrainei, în condiţiile în care a crescut numărul de nave care aşteaptă să fie inspectate la Istanbul, relatează Agerpres, citând Bloomberg.

"Începutul săptămânii ar putea fi unul foarte nervos în contextul în care există riscul creşterii tensiunilor în bazinul Mării Negre", susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel.

Luni dimineaţa, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu 4,4%, până la 9,1925 dolari per bushel (- 27,21 kilograme-n.r.). Preţurile au crescut cu 19% în acest an. Cotaţiile la porumb şi soia boabe au crescut şi ele cu peste 1%.

Citește și: VIDEO Rusia amenință că va ataca statele NATO care furnizează un anumit tip de arme Ucrainei

O veste mai bună pentru livrările de cereale o constituie faptul că o aglomeraţie de peste 2.000 de vase şi barje din SUA a fost eliminată după ce două ecluze de pe râul Mississippi au fost redeschise duminică. Nivelul redus al apelor râului Mississippi, ca urmare a secetei prelungite, au limitat livrările comerciale de mărfuri în mijlocul recoltei de toamnă.

În paralel, traderii aşteaptă publicarea unui important raport al Departamentului american al Agriculturii, care va fi publicat miercuri. În medie, analiştii se aşteaptă ca USDA să îşi revizuiască în jos estimările privind stocurile mondiale de grâu şi porumb.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te