Efectele războiului: Timișoara, primul oraș iluminat electric din Europa, și Arad sting becurile

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.08.2022 - 12:58
Timișoara, primul oraș iluminat electric din Europa. / Foto: expressdebanat.ro

Criza energetică generată de războiul pornit de Rusia în Ucraina obligă autoritățile și populația din toată Europa să limiteze consumul. La Arad, de exemplu, primăria a decis să stingă becurile pentru două ore noaptea, iar la Timișoara iluminatul se reduce și trece pe LED-uri.

SHARE

Primăria Arad a decis să reducă cu două ore iluminatul public pe timp de noapte, ca primă măsură pentru a reduce consumul de energie electrică, în contextul tendinţelor existente la nivelul Uniunii Europene de a se face economie, pe fondul incertitudinilor legate de livrările de gaz rusesc la iarnă, însă alte măsuri sunt avute în vedere la toamnă, cum ar fi reducerea iluminatului arhitectural.

Viceprimarul Lazăr Faur a declarat că pornirea iluminatului stradal este amânată cu o oră şi se opreşte mai repede cu o oră dimineaţa, iar semafoarele electrice din municipiu care funcţionau doar pe culoarea galben intermitent au fost oprite.

Citește și: FOTO „Febra” cazării la UNTOLD: Un clujean își închiriază balconul cu 240 €. Este dotat cu o saltea

"Deocamdată nu am considerat că suntem în situaţia de a lua alte măsuri, pentru că şi acestea ne vor aduce o economie de 10% din consumul de electricitate la iluminatul public. Totuşi, am discutat despre ce vom face de la toamnă, când noaptea va fi mai lungă iar consumul va fi inevitabil mai mare. Este posibil să adoptăm unele măsuri precum reducerea iluminatului arhitectural din oraş", a spus Faur.

El a precizat că în actualul context al scumpirii energiei Primăria Arad îşi îndreaptă atenţia către energia regenerabilă, având proiecte de instalare de panouri fotovoltaice.

Unul dintre proiecte, pentru care vor fi solicitate fonduri europene, este estimat la 2.000.000 de euro şi prevede realizarea unui parc fotovoltaic la Compania de Transport Public. Energia produsă ar fi livrată în reţeaua de alimentare a tramvaielor şi ar urma să acopere cea mai mare parte a consumului pentru acest tip de transport. De asemenea, ar alimenta staţiile de încărcare a autobuzelor electrice.

Citește și: VIDEO Marius Csampar, criminal în serie condamnat la 99 de ani de închisoare, live de pe Litoral

"Acest proiect este foarte important pentru noi şi îl vom finanţa chiar şi cu fonduri de la bugetul local, în caz că nu vom obţine banii de la Uniunea Europeană. Proiectul se află în faza realizării studiului de fezabilitate", a spus viceprimarul.

De asemenea, Primăria Arad vrea să acopere parcările supraetajate din oraş cu panouri fotovoltaice, care ar furniza energia în reţeaua de iluminat public. Proiectul ar mai avea avantajul că va oferi protecţie autoturismelor parcate la etaj, unde nu există acum acoperiş.

Alte proiecte pe care Primăria Arad le are în vedere sunt instalarea de panouri fotovoltaice pe clădiri ale şcolilor şi realizarea unui parc fotovoltaic pe suprafaţa unui fost deponeu de deşeuri. 

Citește și: FOTO „Provizii” pentru UNTOLD, „mirosite” de Cima: droguri, gaze lacrimogene, veste anti-înjunghiere

Timișoara, primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric permanent, încearcă să reducă consumul cu LED-uri

Municipalitatea timișoreană face demersuri pentru extinderea iluminatului public pentru mai multe zone din oraș. Primele vizate sunt zonele Iosif Sârbu și Siemens.

Rețeaua electrică subterană va avea 331 de metri liniari, vor fi montați 13 stâlpi metalici, 20 corpuri tip LED, precum și un sistem de telegestiune la nivel de punct luminos. Potrivit proiectul de hotărâre votat de aleșii locali, după realizarea investiției se vor obține următoarele rezultate: scăderea consumului anual de energie primară de la 6.806 kWh/an la 2.075 kWh/an și scăderea gazelor cu efect de seră anuală de la 7,4866 tone echivalent CO2 la 1,45 tone echivalent CO2, relatează debanat.ro.

La 12 noiembrie 1884, în urma construirii centralei electrice de curent alternativ, una dintre primele de acest fel din Europa, oraşul de pe Bega devenea primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric permanent. Au fost puse în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric pe străzile urbei, în lungime de 59 de kilometri, lămpile incandescente având filamentul de cărbune. Centrala electrică a fost folosită până în 1887 exclusiv pentru iluminat public, pentru ca după aceea să fie folosită şi pentru a furniza energie electrică particularilor.

Economie de energie, în aproape toată Europa

În Franța, magazinele cu aer condiționat care nu închid ușile sunt amendate. În Germania, monumentele publice nu mai sunt luminate, iar în Grecia aparatele de aer condiționat nu pot fi programate pentru o temperatură sub 27 de grade.

Măsuri de reducere a consumului de energie au anunțat și alte state care vor să se asigure că trec iarna cu bine în cazul în care Rusia va întrerupe livrările de gaze. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te