Economia SUA își revine. Numărul cererilor de șomaj, la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.10.2021 - 16:42
Numărul cererilor de șomaj, la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei în SUA. / Foto: ft.com

Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul pandemiei de coronavirus (Covid-19), un semn al redresării pieţei forţei de muncă, transmit Reuters şi AP.

SHARE

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut cu 36.000, la 293.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 9 octombrie, cel mai redus nivel din martie 2020, când s-a intensificat pandemia. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de şomaj, numărul este în continuă scădere.

Analiştii se aşteptau ca numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj să se situeze la 316.000.

Citește și: Patru furnizori de gaze, amendați de ANRE pentru intenţia de a creşte preţul în timpul contractului

Rata şomajului în SUA a scăzut până la 4,8% în septembrie

Conform raportului publicat săptămâna trecută de Departamentul Muncii, economia americană a creat 194.000 de locuri luna trecută, faţă de 366.000 în august. Cu toate acestea, rata şomajului în SUA a scăzut până la 4,8% în septembrie, de la 5,2% în august, în condiţiile în care numeroase persoane par să fi părăsit piaţa muncii. Alte date publicate marţi arată că la finalul lui august existau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA.

Creşterea modestă a numărului de locuri de muncă ar putea tempera aşteptările unei redresări accelerate a economiei, în urma aparentei încetiniri în trimestrul trei din 2021. Piaţa muncii şi economia sunt afectate de deficitul de personal şi de materii prime, cauzat de pandemie.

Citește și: Dansând pe cadavre. Când lupta pentru ciolan e mai puternică decât viața
 
Publicarea datelor privind piaţa muncii vine într-un context în care economiştii şi-au revizuit semnificativ estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al SUA în trimestrul al treilea, ca urmare a înmulţirii cazurilor de infecţie cu coronavirus din cauza variantei Delta, dar şi a deficitului persistent de aprovizionare cu materii prime, care afectează sectorul auto, dar şi eforturile companiilor de a-şi reface stocurile.

În trimestrul al doilea al acestui an economia americană a înregistrat un avans anual de 6,6%. Însă, în luna august, vânzările de autovehicule s-au prăbuşit cu 10,7%, ceea ce i-a făcut pe economiştii de la Goldman Sachs şi JPMorgan să îşi revizuiască estimările referitoare la creşterea PIB-ului în trimestrul al treilea până la 3,5%, de la un avans de până la 8,25% cât prognozau anterior. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te