Economia Germaniei, cea mai puternică din UE, este în scădere, în trimestrul al treilea

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.11.2023 - 11:02
Economia Germaniei, cea mai puternică din UE, este în scădere - Foto: Profimedia Images

Economia Germaniei, cea mai puternică din Uniunea Europeană, s-a restrâns ușor în trimestrul al treilea, în comparație cu precedentele trei luni, anunţă datele biroului de statistică german.

SHARE

Este, în privinţa economiei Germaniei, confirmarea unei estimări inițiale, publicată la sfârșitul lunii octombrie, conform căreia cea mai mare economie a Europei s-a micșorat cu 0,1%.

„După slaba dezvoltare economică înregistrată în prima jumătate a anului 2023, economia germană a început a doua jumătate a anului cu o ușoară scădere a performanței”, a declarat Ruth Brand, președintele biroului de statistică.

Economia Germaniei, cea mai puternică din UE, este în scădere

Germania s-a numărat printre cele mai slabe economii din Europa, în acest an, deoarece costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele mai mari ale dobânzilor au afectat-o puternic.

În T2, economia Germaniei a crescut cu 0,1%, după ce a stagnat în primele trei luni ale anului. Produsul intern brut (PIB) ajustat s-a contractat cu 0,4%, an la an, în T3.

Cheltuielile consumatorilor privați, care reprezintă aproximativ două treimi din PIB, au fost cu 0,3% mai mici decât în ​​trimestrul precedent, a spus biroul de statistică.

Cheltuielile guvernamentale de consum au crescut pentru prima dată în mai mult de un an, cu 0,2%, a adăugat instituţia.

Citeşte şi: Germania își pregătește populația de o periadă economică complicată. Cere unitate

O hotărâre judecătorească care a blocat transferul de fonduri neutilizate, de la pandemie la investiții ecologice, și a generat un hiatus bugetar de 60 de miliarde de euro (adică de 65,44 miliarde de dolari) în bugetul guvernului a condus la o incertitudine majoră, în special în rândul actanţilor industriei, cu privire la investițiile planificate.

„Măsurile de austeritate guvernamentale ar putea duce la o slăbire suplimentară a creșterii”, a spus economistul-şef VP Bank, Thomas Gitzel, adăugând că „este puțin probabil ca consumul sau investițiile private să revină brusc”, conform investing.com.

Bundesbank a anunţat în raportul său economic lunar că economia germană se va reduce probabil din nou, în T4, și va da semne de ușoară îmbunătățire, la începutul anului viitor.

Citeşte şi: Și Germania are probleme cu cheltuielile bugetare. Scholz le-a înghețat, electrificarea mai așteaptă

Guvernul german a decis să îngheţe cea mai mare parte a noilor cheltuieli, în ceea ce oficialii de la Berlin au catalogat drept o măsură necesară, în condiţiile în care coaliţia condusă de cancelarul Olaf Scholz se confruntă cu o criză bugetară.

Planurile de cheltuieli ale Berlinului fuseseră date peste cap de o decizie a Curţii Constituţionale, care a împiedicat executivul german să transfere fonduri necheltuite în valoare de 60 de miliarde de euro, dedicate combaterii pandemiei, spre iniţiative verzi.

Această blocare ar putea lipsi industria germană de un sprijin important, care i-ar fi permis să rămână competitivă, în contextul încetinirii economiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te