Schimbarea este detaliată în Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 și introduce o nouă categorie în lista veniturilor impozabile pentru CASS.
Conform acestei ordonanțe, indemnizațiile de asigurări sociale, cunoscute și sub numele de indemnizații de concedii medicale, vor fi acum supuse unui impozit de 10% pentru CASS.
Acest lucru vine în adăugare la impozitul de 10% și contribuțiile de asigurări sociale (CAS) care erau deja aplicate.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, la Slobozia că propunerea impozitării concediilor medicale a venit de la Ministerul de Finanţe, dar că pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici va exista o măsură reparatorie, conform Agerpres.
Doar anumite concedii medicale vor fi impozitate de stat. Ce a anunțat ministrul Sănătății
Citește și: Ce pensie vei lua la recalculare dacă ai avut 3.000 de lei salariu și ai muncit între 30 și 40 ani?
"Din câte ştiţi, Ministerul de Finanţe este la colegii noştri de coaliţie, de acolo a plecat propunerea. Eu o înţeleg, din punct de vedere al finanţistului, dacă vreţi, eu nu sunt finanţist.
Dar, sigur că sunt pacienţi care au boli cronice, pacienţi oncologici la care şi costurile vieţii de zi cu zi sunt importante, iar discuţia care există în momentul de faţă este de a analiza dacă această impozitare va fi ridicată pentru unele categorii sau în general.
Aşteptaţi, să avem discuţii, dar, cu siguranţă, pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici, eu am avut o poziţie în acest sens, va exista o măsură reparatorie", a precizat Rafila.
Ministrul Sănătăţii consideră că impozitarea concediilor medicale nu reprezintă o supraimpozitare.
"Când lucraţi, primiţi un salariu, venitul este impozitat cu 10%. În cazul concediilor medicale, venitul nu este impozitat. Este vorba de impozitarea acelui venit.
A existat o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul de Finanţe, care a introdus şi veniturile din concediile medicale în această grilă de impozitare, care se aplică în mod curent.
Dacă spui că este supraimpozitare se înţelege că e un impozit suplimentar. Nu este vorba de niciun impozit suplimentar, ca să lămurim lucrurile de la început!", a mai spus Rafila.
Pentru ce concedii a luat statul bani în plus
Indemnizațiile vizate de această schimbare includ o varietate de situații medicale. Printre acestea se numără:
- Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.
- Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.
- Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.
- Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
- Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.
- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Cu toate acestea, este important de menționat că indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 nu vor fi impozitate cu CASS. Acest aspect reprezintă o excepție notabilă în noua legislație.
Citește și: Va primi o pensie de 4.400 lei la recalculare, deși s-a pensionat cu doar 1.900 lei. Cât a lucrat?