De la 1 cent la mii de €. De ce unele monede valorează atât de mult? Ce scrie pe ele?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.09.2024 - 07:44
De la 1 cent la mii de €. De ce unele monede valorează atât de mult? Ce scrie pe ele? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
De la 1 cent la mii de €. De ce unele monede valorează atât de mult? Ce scrie pe ele? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
1 eurocent poate valora o avere - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
1 eurocent poate valora o avere - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

De la 1 cent la mii de €. De ce unele monede valorează atât de mult? Ce scrie pe ele? Poate ți-au trecut la un moment dat prin mâini și nu ai dat atenție.

SHARE

De la 1 cent la mii de €. De ce unele monede valorează atât de mult? Ce scrie pe ele? Sunt bani care au anumite caracteristici. Mulți nu le bagă în seamă dar acestea îi pot îmbogăți pe colecționari. 

Există probabilitatea ca la un moment dat, o astfel de ”comoară” să fi trecut neobservată prin mâinile vreunui funcționar, alte să zacă încă în fișicuri în siefuri bancare sau în vreun portofel. 

De la 1 cent la mii de €. De ce unele monede valorează atât de mult? Ce scrie pe ele?

Câteva mii de euro sunt oferite în prezent pentru anumite monede din 2023 și 2024. Chiar și banii mai vechi, cu anumite caracteristici, îi pot îmbogăți pe colecționari.

Specialiștii spun că dacă nu vă uitați cu atenție la monedele pe care le dețineți le puteți cheltui și puteți pierde o mică avere. Unele monede sunt semnificativ mai valoroase decât valoarea lor batată, așa-numita valoare nominală.

La prima vedere, adesea nu este clar că este o descoperire rară. Uneori poți obține câteva mii de euro cu o astfel de monedă.

Fie monede de 1 cent sau de 2 euro: acestea pot valora o sumă considerabilă. O privire de ansamblu asupra celor mai valoroase piese de bani:

-Monedă comemorativă de 2 euro din 2024 cu un motiv din Mecklenburg-Pomerania de Vest cu un „D”  - cod de țară pentru „Germania”. Este oferit online cu până la 18.000 de euro.

Citește și: Dacă ai această monedă de 2€ acasă ești bogat! Valorează mii de euro. Din ce an este?

-Moneda comemorativă de 2 euro de la Filarmonica Elb din Hamburg. Se spune că o monedă greșită valorează 2.500 de euro.

-Monede cu stelele pe marginea exterioară care nu sunt îndreptate în direcția corectă . În mod normal, două dintre cele cinci puncte de stele sunt îndreptate spre exterior. Ele aduc până la 2.500 de euro.

-Monede cu așa-numitele „capete de zain”. Aceasta se referă la monede perforate incorect, care nu mai sunt circulare. Ei aduc până la 100 de euro.

-Monedă de 5 cenți din 2019, în care a fost bătută și marginea exterioară a gurii (canel). Valorează până la 100 de euro.

1 eurocent poate valora o avere - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Monede comemorative și monetări greșite

-Monede cu „ou prăjit”, „unde interiorul monedei este puțin mai sus decât inelul exterior și astfel pare un gălbenuș care iese deasupra albușului. Acesta este în special cazul anumitor monede de 2 euro.

-Monede în care inscripțiile pe margine nu se potrivesc cu simbolurile de pe monedă , adică inscripția pe margine dintr-o țară a fost combinată cu simbolurile alteia.

Citește și: O monedă veche românească se vinde cu mii de lei pe internet. Mină de aur pentru colecționari

Un exemplu în acest sens este moneda de 1 cent din Italia cu „Turiner Mole Antonelliana” în loc de „Castel de Monte” pe revers. Acest motiv se găsește de obicei pe reversul unei monede de 2 cenți. Moneda a scos la licitație 6.600 de euro.

-Monede dintr-unul dintre statele pitice precum San Marino, Vatican, Andorra sau Monaco. Ele valorează până la 500 de euro.

-Monede din 2008 care au încă imprimată vechea hartă a UE (fără extindere spre est). Puteți aduce până la 100 de euro.

-Moneda de 20 de cenți din 2002 din Italia care a fost produsă accidental fără creasta distinctivă de pe margine. Prețul de colecție pentru monedă este în jur de 38 de euro.

-Moneda de 20 de cenți din Germania din 2002, care a fost bătută din greșeală pe un blank de 10 cenți - și, prin urmare, este prea mică. Potrivit unui expert în monede, prețul este în jur de 165 de euro.

Citește și: România nu poate îndeplini condițiile pentru a trece la moneda euro. Bulgaria are mai mari șanse

-Monedă de 5 cenți din 2007 și 2019 care a fost bătută accidental pe un blank de 2 cenți, iar marginea exterioară (canelura) a fost, de asemenea, bătută.

Dacă vezi ceva neobișnuit la o monedă pe care o deții, nu o vinde imediat. Mai bine apelează la un specialist care îți poate spune cât valorează, scrie echo24.de. Poți lua o avere pe aceasta. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te