Executivul european a făcut o evaluare privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență de către țara noastră și a luat în considerare și factorii relevanți suplimentari, precizează sursa citată.
Concluziile sunt prezentate în Raportul de convergență pe 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcția aderării la zona euro.
Acestea sunt cele șase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda europeană.
România nu poate îndeplini condițiile pentru a trece la moneda euro. Bulgaria are mai mari șanse
Documentul Comisiei semnalează, în special, că legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, TFUE.
TFUE conține așa-numitele "criterii de la Maastricht": stabilitatea preturilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
Din raport, reiese faptul că țara noastră nu îndeplinește niciunul dintre criteriile enunțate.
Citeşte şi: Bulgaria a luat fața României și va adopta moneda euro în 2025. Cât mai așteaptă românii?
Comisia Europeană: Bulgaria îndeplinește cele mai multe criterii de convergență. Situația celor șase state non-euro este una eterogenă.
Sursa citată arată că Suedia îndeplinește criteriul privind stabilitatea preturilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanțele publice și se estimează că Cehia va îndeplini, la rândul, său acest criteriu.
Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung.
Citeşte şi: Avem cel mai scump aur din istorie. Care este cotația anunțată de Banca Naţională a României
Separat, Bulgaria îndeplinește criteriul privind cursul de schimb.