De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.01.2025 - 15:47
De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc - Foto: Profimedia Images
De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc - Foto: Profimedia Images

De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc. Guvernul aprobase pentru acest an un contingent de 100.000 de lucrători străini, care pot intra în 2025, pe piaţa forţei de muncă din România.

SHARE

De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc. Guvernul aprobase pentru acest an un contingent de 100.000 de lucrători străini, care pot intra în 2025, pe piaţa forţei de muncă din România, decizia fiind anunțată cu mult mai târziu decât se aștepta toată lumea.

8.000 de muncitori asiatici sunt primii beneficiari ai aprobării Hotărârii de Guvern nr.10 din 2025 privind aprobarea unui număr de până în 100.000 de permise de muncă pentru muncitori străini, din afara UE și a Republicii Moldova.

De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc

Firmele de recurtare și companiile beneficiare au depus în ianuarie 8.000 de cereri în numele unor muncitori străini care doreau să vină la muncă în România.

Însă, procesul de angajare a forței de lucru din statele non – UE a fost blocat până la decizia Guvernului României de a aproba și în 2025 un contingent de 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene (UE), cu excepția Republicii Moldova.

Hotărârea de Guvern nr. 10 din 2025 privind „stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2025” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 37 publicat pe 16 ianuarie 2025.

Citeşte şi: Cum se adaptează sri lankezii la viaţa din România. Care sunt cele mai amuzante incidente?

Firmele de recrutare susțin că întârzierea a blocat activitatea multor companii din România, care se confruntă deja cu un deficit acut de forță de muncă în diverse sectoare esențiale ale economiei, fiind consemnate pierderi financiare importante.

În plus, exista riscul ca această forță de muncă să se reorienteze către alte state, Grecia și Slovacia fiind cel mai probabil următoarele ținte, în condițiile în care procesul de obținere a documentației este mult mai rapid la ei.

Guvernul a aprobat pentru anul 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România, fiind al treilea an în care se menține cota la acest nivel, în ciuda solicitărilor venite din partea angajatorilor de a mări numărul muncitorilor non-UE, conform Termene.ro.

Citeşte şi: Cât de mulţi muncitori străini noi vor putea fi aduşi anul acesta, în România?

„Guvernul a aprobat pentru anul 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Decizia a fost luată ca urmare a deficitului de forţă de muncă semnalat de angajatori în dialogul cu instituţiile guvernamentale, mai precis în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, care are loc cu regularitate la nivel de executiv şi este prezidat chiar de prim-ministru”, a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Contingentul nu se referă la lucrători români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau al Comunităţii Helvetice a Elveţiei.

Îngrijorare

„Se menţine cota de aproximativ 100.000, aşa cum a fost aprobată şi în ultimii trei ani. La data de 12 decembrie 2024 erau active 146.387 de astfel de contracte individuale de muncă ale salariaţilor cetăţeni ai unor state din afara Uniunii Europene şi ai Spaţiului Economic European, dintre care 94.155 contracte individuale de muncă nou încheiate”, a precizat Constantin.

Întârzierea aprobării contingentului de lucrători non-UE a creat îngrijorare mare în piață, întregul proces fiind blocat practic, în condițiile în care Inspectoratul General pentru Imigrări a respins toate cererile de obținere a avizelor de muncă pentru angajații străini.

Mai mult de atât, exista riscul ca muncitorii străini care nu au sosit încă în România să ia în calcul varianta de a-și căuta locuri de muncă în alte țări, precum Grecia și Slovacia, unde procesul de obținere a documentației este mult mai rapid, susțin reprezentanții firmelor de recrutare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te