Daniel Dăianu: Deficitul bugetar este o vulnerabilitate majoră. Nu poate fi întreţinută la nesfârşit

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.07.2023 - 13:46
Daniel Dăianu: Deficitul bugetar este o vulnerabilitate majoră - Foto: INQUAM PHOTOS / Alexandru Busca

Deficitul bugetar e o vulnerabilitate majoră, ce nu poate fi întreţinută la nesfârşit. Pentru corecţia sa, este necesar, printre altele, să se renunţe le facilităţi şi portiţe de optimizare fiscală, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

SHARE

În acelaşi timp, ANAF trebuie să caute să colecteze mai bine veniturile la buget, mai spune Dăianu.

Daniel Dăianu: Deficitul bugetar, vulnerabilitate majoră

"Deficitul bugetar este o vulnerabilitate majoră, care nu poate fi întreţinută la nesfârşit. În anii următori, România va ieşi în relief iar prin deficitul bugetar dacă nu va avea loc o ajustare a acestuia.

Pieţele vor reacţiona, posibil nervos, bonitatea financiară va fi lovită. De aceea, Guvernul trebuie să adopte măsuri care să inverseze dinamica deficitului bugetar ce se îndreaptă către 7% din PIB în acest an.

Dacă s-ar obţine un deficit semnificativ mai jos în 2023 faţă de 2022 (când a fost de 6,2,% din PIB în metodologie europeană, ESA), chiar dacă sensibil peste 4,4% din PIB (ţintă devenită nerealistă acum), este de prezumat că pieţele nu vor reacţiona în mod nervos.

Citeşte şi: Daniel Dăianu, despre ecuaţia dificilă pentru România, anul viitor. "Putem evita o recesiune"

Această mai ales dacă se va percepe că tendinţa deficitului se modifică prin măsuri de corecţie, că deficitul va continuă să scadă în 2024", a scris Daniel Dăianu în articolul intitulat "Datorii publice şi sustenabilitate", publicat pe site-ul Consiliului Fiscal.

Potrivit sursei citate, pentru corecţia deficitului, este necesar să se elimine cât mai mult din ceea ce face regimul fiscal din România unul regresiv, inechitabil (cei care câştigă mai mult plătesc proporţional mai puţin), să se renunţe le facilităţi, portiţe de optimizare fiscală (cazul PFA, al regimului microîntreprinderilor, etc), iar ANAF să caute să colecteze mai bine.

"Trebuie să fie eficientizate cheltuieli, iar asistenţa socială să fie cât mai ţintită (nu acordată indiferent de veniturile gospodăriilor). Recomandări făcute de Comisia Europeană (unele prevăzute în PNRR), Banca Mondială, FMI, Consiliul Fiscal, economişti autohtoni, oferă căi de urmat.

Citeşte şi: Înainte să se declare liber, premierul AUR lansa proiecte de țară cu Isărescu, Dăianu și Andronescu

Nu este simplu, întrucât modificări în regimul fiscal afectează venituri ale unor categorii de oameni în mod inerent şi există opoziţie zgomotoasă. Dar se cuvine să vedem Pădurea de copaci, interesele societăţii în ansamblu.

Magie nu există! Pentru a reduce finanţarea externă împovărătoare trebuie să reducem subvenţii interne necuvenite, tratamente fiscale preferenţiale", precizează acesta.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te