"În octombrie 2020, Comisia Europeană propusese această directivă cu obiectivul de a garanta o plasă de siguranță socială pentru cetățenii statelor membre ale UE.
Susțin acest raport care deschide calea unor tratative importante între instituțiile UE pentru viitorul a milioane de europeni.
Munca trebuie remunerată, iar poziția grupului PPE, din care fac parte, este cât se poate de limpede: toți europenii care au un loc de muncă ar trebui să primească un salariu și să aducă acasă un fluturaș de salariu care să le permită o viață decentă.
Grupul PPE pledează pentru o Europă a solidarității, care merge mână în mână cu responsabilitatea individuală. Să nu uităm că dreptul la un salariu minim adecvat este menționat în Principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, convenit de comun acord de Parlamentul European, de Consiliu, în numele tuturor statelor membre, și de Comisia Europeană în noiembrie 2017. La acel moment, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană erau conduse de președinți din partea Partidului Popular European.
Conform datelor Eurostat din 2021, 21 din cele 27 de țări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective. Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, de la 332 EUR în Bulgaria la 2 202 EUR în Luxemburg. În România, salariul minim lunar este de aproximativ 466 EUR.
Sărăcia în rândul lucrătorilor este o nedreptate împotriva căreia ar trebui să ne ridicăm, iar Uniunea ar trebui să încurajeze statele membre să garanteze un salariu minim rezonabil pentru fiecare lucrător.
În timpul sesiunii plenare de la Strasbourg din 22-25 noiembrie vom aproba acest mandat pentru a putea începe negocierile cu Consiliul privind forma finală a legislației.", a completat Motreanu.