Cum vor primi firmele ajutor de stat 50.000 de euro, pentru salariile angajaţilor? Programul de guvernare al coaliţiei actuale promite un ajutor stat, pentru unele firme.
Dar legislaţia europeană a ajutoarelor de stat este foarte strictă. România e stat membru UE. În Uniunea Europeană nu se poate da decât ajutor de stat pentru dezvoltare.
Cum vor primi firmele ajutor de stat 50.000 de euro, pentru salariile angajaţilor?
În Programul de guvernare al PSD - PNL - UDMR scrie: "Schemă de ajutor (de stat?) privind creșterea gradului de ocupare în zonele cu șomaj ridicat de peste 5%".
Este vorba despre "susținerea afacerii cu până la maximum 100.000 de euro", dintre care "50% urmează să fie acoperiți prin ajutor nerambursabil".
Cum anume se dă acest ajutor nerambursabil? El este "plătit de la bugetul de stat, pentru acoperirea salariilor angajaților, aferent noilor locuri de muncă create, precum și cu garanția statului, pentru efortul financiar al angajatorului, acoperit prin credit garantat, pentru 50% din plafonul maxim, de 100.000 de euro".
Citeşte şi: AJUTOARE SOCIALE 2025. Câți bani vor primi șomerii, mamele cu copii mici și persoanele care adoptă
Dar care sunt judeţele cu rata şomajului peste 5%? În noiembrie 2024, în județul Galaţi erau înregistrați 9.446 de șomeri, dintre care 3.875 femei. Rata şomajului a crescut la 5,69%, adică la limita eligibilităţii pentru astfel de programe sociale, pentru lumea afacerilor.
Judeţele cu firmele cliente la ajutoare de stat
Județele cu cele mai ridicate rate ale șomajului din România, în noiembrie, anul trecut, erau Teleorman (9,37%), Vaslui (9,29%) și Dolj (8,88%). În ceea ce privește numărul absolut de șomeri, Dolj conducea cu 20.406 persoane, urmat de Suceava, cu 12.989 de şomeri, și Iași, cu 10.074 de şomeri.
Citeşte şi: 1.800 € pentru șomerii care îndeplinesc unele condiții. Unde se aplică astfel de măsuri?
Dacă este însă ajutor de stat, el nu poate fi într-un stat membru UE decât ajutor pentru dezvoltare. Dacă statul dă fără să fie astfel, trebuie să ia banii înapoi. Dacă în UE nu se poate decât ajutor de stat pentru dezvoltare, atunci trebuie ca tu, întreprinzător privat, să faci un business plan.
Cum vor primi firmele ajutor de stat 50.000 de euro, pentru salariile angajaţilor? - Foto: Profimedia Images
În acesta, trebuie să faci un studiu SWOT, să explici pe ce te bazezi, careva fi rata prognozată a profitului şi cum vezi tu angajările, la firma ta, în următorul an şi pe o perioadă medie de timp, de exemplu pentru cinci ani.
Or, se pune întrebarea: cine face afaceri în Teleorman sau Vaslui, de exemplu? Răspuns: câteva firme, care sunt cliente la stat, care este cel mai mare angajator din judeţ. Şi atunci, dacă totul este pe clientelă de partid, ce rost mai are un astfel de program şi cum anume încurajează el dezvoltarea mediului de business?