AJUTOARE SOCIALE 2025. Câți bani vor primi șomerii, mamele cu copii mici și persoanele care adoptă

DE Alexandra Lupascu | 06.01.2025 - 08:39
AJUTOARE SOCIALE 2025. Câți bani vor primi șomerii, mamele cu copii mici și persoanele care adoptă foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
AJUTOARE SOCIALE 2025. Câți bani vor primi șomerii, mamele cu copii mici și persoanele care adoptă foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

AJUTOARE SOCIALE 2025. Câți bani vor primi șomerii, mamele cu copii mici și persoanele care adoptă anul acesta. Sumele nu vor fi modificate din cauza valorii Indicatorului Social de Referință.

SHARE

Beneficiarii de ajutoare sociale trebuie să știe că anul 2025 nu vine cu vești bune. Chiar dacă în anul 2024 au fost făcute mai multe promisiuni, anul acesta se anunță a fi unul de austeritate pentru șomeri, mame cu copii și familii care persoane în adopție.

Principalul motiv pentru care plățile sociale vor rămâne la fel este faptul că valoarea Indicatorului Social de Referință  nu va fi majorată în acest an.

660 de lei este valoarea la care va rămâne indicatorul ca urmare a plafonării decise printr-o ordonanță adoptată la sfârșitul anului trecut.

AJUTOARE SOCIALE 2025. Câți bani vor primi șomerii, mamele cu copii mici și persoanele care adoptă

Astfel, ajutoarele financiare de la stat care se calculează pe baza ISR, cum ar fi indemnizația de șomaj, prestațiile pentru persoanele cu dizabilități și indemnizația pentru creșterea copilului, vor rămâne neschimbate, contrar majorării care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 martie 2025, conform avocanet.

Conform OUG nr. 156/2024, anul acesta, valoarea ISR va rămâne la nivelul stabilit pentru luna noiembrie 2024. Astfel, ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR nu vor mai fi majorate pe 1 martie 2025, așa cum prevede Legea nr. 225/2021, iar beneficiile vor rămâne la valoarea actuală.

Citește și: Un economist spune când pensiile nu vor mai putea fi plătite. Vine cu o propunere alarmantă

Citește și: Pensii, salarii, sporuri, angajări, alocații, făcute praf de „Ordonanța Trenuleț”. DOCUMENT FINAL


Concret, Legea nr. 225/2021 prevede ca valoarea ISR să fie actualizată anual, la 1 martie, în funcție de rata inflației din anul precedent. Însă, pentru anul 2025, aceste ajustări nu vor avea loc, iar valoarea ISR, precum și ajutoarele de stat calculate în funcție de acesta, vor rămâne neschimbate. 

Printre ajutoarele financiare care se calculează în baza ISR se numără indemnizația de șomaj, prestațiile pentru persoanele cu handicap, indemnizația pentru creșterea copilului, dar și alte forme de sprijin social. În acest context, se mențin următoarele sume pentru anul 2025:

Indemnizația de șomaj, conform Legii 76/2002, se calculează pe baza valorii ISR, iar suma variază în funcție de stagiul de cotizare: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (în prezent, 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an.

Cât vor fi primele de inserție în 2025

În plus, se adaugă o sumă suplimentară, calculată pe baza mediei salariului brut lunar din ultimele 12 luni de cotizare. Aceasta poate crește cu procente diferite în funcție de vechimea în muncă: 3% pentru 3 ani de cotizare, 5% pentru 5 ani, 7% pentru 10 ani și 10% pentru 20 de ani de cotizare;

Citește și: Pensie crescută de 3 ori într-un an, record absolut. De ce sunt milioane de pensionari supărați?

Prima de inserție va rămâne 1.980 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate se va menține la 2.640 de lei;

Indemnizația pentru persoanele cu dizabilități va rămâne la 462 de lei pentru un handicap grav (70% din ISR) și 350 de lei pentru un handicap accentuat (53% din ISR);

Indemnizația lunară pentru concediul de creștere a copilului, stabilită prin OUG 111/2010, va rămâne la 1.651 de lei;

Alocația de plasament, stabilită de Legea 272/2004, va rămâne la 1.194 de lei, iar indemnizația de sprijin va rămâne la 528 de lei;

Citește și: S-a modificat din nou data când se plătește pensia pe ianuarie. Când iau pensionarii banii? Ce sumă?

Indemnizația de acomodare în cazul adopției unui copil, conform Legii 273/2004, va rămâne la 2.245 de lei.

Chiar dacă nu se calculează în raport cu ISR, și venitul minim de incluziune, care a înlocuit, de la 1 ianuarie 2024, fostele ajutoare sociale (venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei), ar fi trebuit să crească, potrivit Legii 196/2016, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.  În anul 2025, însă, nu se va aplica nicio majorare.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te