Cum va afecta AI dramatic piaţa muncii din România? Unde suntem în topul global al impactului? Inteligența artificială este pe cale să transforme dramatic economia globală, revoluționând totul, de la piața forței de muncă la infrastructura digitală și lanțurile de aprovizionare.
Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), aproape 40% din angajați la nivel mondial sunt expuși la AI, anumite industrii fiind mai expuse automatizării bazate pe AI decât altele.
Cum va afecta AI dramatic piaţa muncii din România? Unde suntem în topul global al impactului?
Fondul a analizat 174 de state pentru a vedea cât de pregătite sunt să facă față revoluției pe care inteligența artificială o aduce.
Rezultatele au fost compilate într-un Index și se bazează pe date de la opt instituții, inclusiv Organizația Internațională a Muncii, Banca Mondială, Forumul Economic Mondial și altele.
Citeşte şi: Erou sau răufăcător pentru climă? Inteligența Artificială ar putea intoxica planeta. La propriu
Singapore se clasează pe primul loc ca fiind țara cea mai pregătită pentru adoptarea fără probleme a AI. Guvernul a investit peste 700 de milioane de dolari în creșterea capacităților de AI și în sprijinirea strategiilor naționale în materie de AI, conform Economica.net.
Top 10 este dominat de țări din Europa. După Singapore, urmează în ordine: Danemarca, SUA, Olanda, Estonia, Finlanda, Elveția, Noua Zeelandă, Germania și Suedia.
Citeşte şi: Sute de locuri de muncă, desființate la TikTok. Postările vor fi moderate de inteligenţa artificială
România se clasează pe locul 41, imediat după Chile. După România, se situează majoritatea statelor din regiune: Grecia (locul 42), Croația (locul 43), Bulgaria (locul 44), Ungaria (locul 46).
Pe ultimele locuri se află preponderent state africane, Iată clasamentul de la coadă, în ordine inversă: Sudanul de Sud, Afghanistan, Republica Centrală Africană, Somalia, Mauritania, Sudan, Chad, Libia, Congo.