Cum să te protejezi atunci când investești în active cripto

DE Newsweek România | Actualizat: 17.05.2024 - 19:20
Primul pas pentru a evita fraudele este să înveți cum să le identifici - Foto: Pexels.com/ Anna Tarazevich
Primul pas pentru a evita fraudele este să înveți cum să le identifici - Foto: Pexels.com/ Anna Tarazevich

Piața activelor cripto a înregistrat o creștere extraordinară în ultimul an și continuă să atragă noi oameni dornici să valorifice potențialul activelor digitale.

SHARE

Cu toate acestea, la fel ca în toate domeniile financiare, există persoane care încearcă să exploateze investitorii prin fraudă, ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să rămână vigilenți.

Una dintre prioritățile cheie ale brokerilor online, cum ar fi eToro, este să ajute investitorii să devină mai bine informați, iar a afla cum să te protejezi împotriva fraudelor este o parte importantă a acestui demers.

Cele mai frecvente tipuri de fraude în domeniul cripto 

Primul pas pentru a evita fraudele este să înveți cum să le identifici. Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de înșelăciuni în domeniul cripto la care trebuie să fiți atenți: 

  1. Phishing

'Phishing' se referă la persoanele care se prefac că sunt de la companii legitime pentru a obține date personale de la utilizatori. De exemplu, aceștia pot folosi site-uri web false, e-mailuri, apeluri telefonice sau mesaje SMS pentru a vă solicita datele de conectare pentru a vă fura bani din portofelul digital. Termenul „phishing” se bazează pe cuvântul „fishing” (pescuit) împreună cu P de la password (parolă), deoarece acești infractori încearcă să vă păcălească pentru a vă furniza parolele, informațiile despre cont sau alte date.

  1. Jocuri de tip piramidal (Scheme Ponzi)

Jocurile de tip piramidal sunt unele dintre cele mai cunoscute tipuri de înșelăciuni financiare, iar infractorii nu s-au abținut de la a profita de pe urma schemelor Ponzi cu active cripto. În aceste cazuri, investitorii inițiali primesc „profituri” care sunt, în realitate, contribuții ale investitorilor mai noi. Un exemplu cunoscut este OneCoin, care a atras 4 miliarde de dolari între 2014 și 2016, dar care, de fapt, nu a avut niciodată în spate vreo tehnologie blockchain.

  1. Burse și website-uri cripto false

Infractorii creează burse cripto false care par legitime și atrag investitorii să își depună fondurile, pentru ca apoi să dispară cu banii sau să blocheze retragerile. Deoarece acestea sunt platforme frauduloase și nereglementate, victimele nu își pot recupera banii.

  1. Frauda de tip “pump and dump”

În cazul acestor fraude, un grup de indivizi acumulează o cantitate mare dintr-un anumit activ cripto, apoi îi "umflă" artificial prețul prin publicitate falsă și informații înșelătoare, adesea pe rețelele de socializare.

Odată ce prețul atinge un anumit nivel, aceștia își vând rapid deținerile, ceea ce duce la prăbușirea prețului și lasă alți investitori cu pierderi semnificative.

  1. Frauda de tip „rug pull”

Adesea combinată cu tacticile de tip pump-and-dump, frauda de tip „rug pull” are loc atunci cand anumiti dezvoltatori creează un nou token cripto și îi determină pe oameni să investească în el, apoi retrag brusc toți banii din fondul de lichidități, ceea ce face ca valoarea token-ului să se prăbușească.

Întrucât blockchain-ul este descentralizat, iar utilizatorii pot fi identificați doar prin pseudonime, fraudatorii de tip "rug pull" sunt greu de localizat și de demascat.

Un exemplu notoriu este token-ul SQUID (inspirat de serialul sud-coreean Squid Game de pe Netflix, dar fără a fi afiliat cu acesta), ai cărui dezvoltatori au dispărut cu o sumă estimată la 3,38 milioane de dolari în 2021 și au rămas necunoscuți până în prezent.

 Modalități de evitare a înșelăciunilor în domeniul cripto 

  1. Întrebați-vă dacă este prea frumos pentru a fi adevărat

Orice schemă care promite profituri garantate sau cadouri gratuite este probabil să fie o înșelătorie. Nicio formă de investiție nu poate garanta randamente și nicio entitate de renume nu ar face această afirmație.

  1. Faceți cercetări amănunțite

Proiectele cripto au, de obicei, whitepapers care explică când și de ce au fost create token-urile, câte au fost create și tehnologia din spatele lor. Un whitepaper prost scris sau inexistent este un semn sigur că proiectul nu este demn de încredere. Fiți atenți și atunci când citiți cercetările și sfaturile altor persoane  pe rețelele de socializare și pe forumurile de internet.

  1. Verificați sursa

Aveți grijă în cine aveți încredere atunci când vă investiți banii. Nu acceptați sfaturi de la celebrități, amoruri de pe internet, „manageri de investiții” sau de la oricine care nu-și poate dovedi acreditările financiare. Pentru utilizatorii eToro, doar reprezentanții oficiali eToro cu domeniul autentic @etoro.com în adresa de e-mail vă vor contacta. 

  1. Ignorați comunicările nesolicitate

Dacă primiți apeluri sau e-mailuri de la un broker sau de la o companie de cripto pe care nu o utilizați, mai ales dacă încearcă să vă vândă o oportunitate de investiție, nu răspundeți. Nu oferiți niciodată informații personale și nu transferați fonduri persoanelor care vă contactează în acest mod.

  1. Folosiți platforme și portofele digitale de încredere

Asigurați-vă că tranzacționați, investiți și vă stocați activele cripto doar cu brokeri, burse și portofele cripto de încredere. Nu vă dezvăluiți niciodată parolele și activați autentificarea cu doi factori (2FA) pe toate conturile dvs. Verificați dacă site-ul web pe care îl utilizați are numele de domeniu oficial și dacă aplicația este versiunea oficială.

Dacă bănuiți că ați descoperit o înșelătorie cripto, trebuie să contactați următoarele autorități regionale:

-       Europa: Cyprus Securities and Exchange Commission

-       UK: Financial Conducts Authority (FCA)

-       Statele Unite: Federal Trade Commision (FTC)

-       Australia: Australian Cyber Security Centre (ACSC)

Activele cripto sunt cunoscute ca fiind foarte riscante și adesea supuse unor mișcări volatile ale prețurilor. Puteți afla mai multe despre strategiile de tranzacționare și de investiții în cripto pe Academia eToro pentru a alege abordarea potrivită în funcție de obiectivele dvs și de toleranța la risc. Nu uitați că ar trebui să investiți doar banii pe care sunteți pregătit să îi pierdeți.

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții unde poți tranzacționa, poți face schimb de cunoștințe și poți învăța despre investiții. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro are peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați din peste 100 de țări. Credem că schimbul de cunoștințe înseamnă putere și că putem avea mai mult succes împreună. Astfel, am creat o comunitate globală de investitori de succes concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și pentru a vă crește veniturile. Pe eToro, puteți tranzacționa o gamă variată de active tradiționale și inovatoare și puteți alege cum să investiți: puteți tranzacționa direct, puteți investi într-un portofoliu sau copia alți investitori. Vizitați centrul nostru media aici pentru cele mai recente știri.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

eToro este o platformă de investiții în mai multe active. Valoarea investițiilor dumneavoastră poate crește sau scădea. Capitalul dumneavoastră este în pericol.

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Investițiile în active cripto sunt foarte volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție a consumatorilor. Se poate aplica un impozit pe profit.

CySEC:
Investițiile în active cripto sunt foarte volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție a consumatorilor. Se poate aplica un impozit pe profit.

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply

Numerele de regulament și licență
 
eToro (Europe) Ltd. este autorizată și reglementată de către Comisia de Schimb de Valori Mobiliare din Cipru (CySEC) cu numărul de licență 109/10. Înregistrată în Cipru sub numărul de companie HE 200585.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te