Cum poți să scazi factura la curent cu 84 de lei pe lună. 5 metode prin care poți plăti mai puțin

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.11.2023 - 18:30
Cum poți să scazi factura la curent cu 84 de lei pe lună Foto: frepeek.com

Am intrat în ultima lună de toamnă și românii se gândesc deja la facturi ridicate pentru energie electrică, pe lângă cele la gaze și utilități. Iarna, facturile la curent cresc însă există metode pentru reducerea consumului.

SHARE

Românii se gândesc deja la metode de scădere a facturii la energia electrică pe perioada iernii. Însă dacă va fi frig și nu vor avea alte surse de căldură, oamenii vor fi nevoiți să apeleze la aparatele electrice. 

Factura va crește astfel dar există metode de reducere a acesteia. Iată ce putem face pentru a plăti mai puțin la energie fără să renunțăm la confortul nostru. 

 Cum poți să scazi factura la curent cu 84 de lei pe lună cu un simplu gest

Desigur, ne-am învățat să apăsăm pe un buton și aparatele electrocasnice să rezolve treaba în locul nostru. Nu trebuie să renunțăm la acest obicei însă am putea face ceva pentru economisirea curentului electric și pentru a plăti mai puțin la factură.  

În prezent, nonform legii care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, românii plătesc curentul astfel: 

- 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună

- 0,80 de lei/KWh pentru un consum între 100 KWh și 255KWh/lună

-preț fix de maxim 1,3 lei/KWh pentru un consum care depășeste 255KWh/lună

-1 leu/kWh pentru IMM

Citește și Energia, de 4 ori mai scumpă la români față de unguri. Cu cât va fi mai mare factura la iarnă?

-preț fix de maxim 1,3/KWh pentru industria mare/marii consumatori. 

Să luăm drept exemplu un apartament cu un consum de 150 kW/h/lună. Prețul facturii este de 120 de lei. Familia deține mașină de spălat automată, televizor, uscător de rufe, dar și alte electrocasnice mici. 

Factura este120 de lei pe lună pentru cei care consumă 150 kwh/lună. 

Cu aceste metode se poate reduce factura la energie Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Există câteva soluții pentru scăderea facturii cu până 70%, adică 84 de lei lunar. Iată cum:

Toată lumea știe că aparatura electrocasnică de clasa A+ este mult mai eficientă energetic și investiția în astfel de aparatură va reduce costurile pe un timp îndelungat. Însă pentru cei care nu au bani sau nu vor să își schimbe acum lucrurile prin locuință, iată ce pot face:

1 Spălați hainele în apă rece. Unele haine nu sunt atât de murdare încât să fie nevoie să fie spălate la 60 de grade. Astfel că o spălare rapidă de 15-20 de minute la temperatura de cel mult 20 de grade.  

Citește și: Dispozitivul prezent în multe case din România, care „umflă” factura la energie cu 5 lei pe zi

Porniţi maşina de spălat cu încărcătura completă de haine şi folosiţi uscătorul de rufe doar dacă este necesar. Când vremea este frumoasă, uscaţi rufele la aer curat.

Alții sunt de părere că mașinile de spălat și uscătoarele de ultimă generație nu consumă prea mult curent. Este bine să faceți un experiment, totuși, pentru a vedea dacă este adevărat.

2 Scoateţi din priză aerul condiţionat şi sistemul de încălzire atunci când nu le folosiţi. Închideţi uşa încăperii unde aparatul încălzeşte/răceşte, schimbaţi periodic filtrele de aer. 

3 Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire. Vor continua să consume multă energie chiar dacă nu alimentează aparatele. 

4 Opriți preîncălzirea cuptorului.  Pentru cei cărora le place să gătească acasă, acest sfat următor ar putea fi cel care vă ajută să vă reduceți cel mai mult factura la energie. Cel mai bun mod de a face acest lucru este oprirea preîncălzirii cuptorului atunci când știți că mâncarea va dura o perioadă relativ scurtă de timp pentru a se prepara.

5 Folosiți o priză multiplă. O priză multiplă poate fi definită ca „un dispozitiv electric care permite conectarea mai multor dispozitive electrice la el și care apoi distribuie electricitatea între dispozitive”. Cu alte cuvinte, este o modalitate de a conecta mai multe articole la o singură priză!

Folosind prize, nu doar economisiți spațiu pe prize, dar economisiți și energie. Acest lucru se datorează faptului că atunci când electronicele sunt oprite, ele încă consumă energie (cunoscută ca putere de așteptare). Prin urmare, prin conectarea tuturor componentelor electronice la o singură priză, le opriți efectiv pe toate atunci când nu sunt folosite!

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te