Energia, de 4 ori mai scumpă la români față de unguri. Cu cât va fi mai mare factura la iarnă?

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.10.2023 - 21:09
Energia, de 4 ori mai scumpă la români față de maghiari - Foto: Freepik
Energia, de 4 ori mai scumpă la români față de maghiari - Foto: Freepik
nergia, de 4 ori mai scumpă la români față de maghiari - Foto: Freepik

Energia plătită de români este de 4 ori mai scumpă decât de către unguri, potrivit Eurostat. UE ne lasă să întrezărim cu cât va fi mai mare factura la curent iarna asta, anunțându-ne că energia s-a scumpit cu 77%.

SHARE

Energia plătită de români este de 4 ori mai scumpă decât de către maghiari, potrivit Eurostat. UE ne lasă să întrezărim cu cât va fi mai mare factura la curent iarna asta, anunțându-ne că energia s-a scumpit cu 77%. Gazul este mai scump cu 134%.

După o creștere semnificativă a prețurilor, care a început înainte de invazia rusă în Ucraina, dar care a crescut vertiginos până în al doilea semestru al anului 2022, prețurile la electricitate și gaze se stabilizează. 

Energia, de 4 ori mai scumpă la români față de unguri. Cu cât va fi mai mare factura la iarnă?

Prețurile energiei au crescut din cauza creșterii prețului la gazele naturale, considerat combustibilul marginal. Acest lucru s-a întâmplat pentru că importurile din Rusia au scăzut și s-au căutat alți importatori. 

Citește și: Al doilea cel mai mare furnizor de energie a greșit facturile la zeci de mii de români. Despăgubiri

În prima jumătate a anului 2023, prețurile medii ale energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE au continuat să înregistreze o creștere față de aceeași perioadă din 2022, de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh.

Citește și: Facturi la energie reduse cu 50% doar pentru anumite zone din România. Zeci de mii de beneficiari

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru gospodării în prima jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Bulgaria (11,4 euro pentru 100 kWh), Ungaria (11,6 euro) și Malta (12,6 euro) și cele mai mari în Olanda (47,5 euro), Belgia (43,5 euro), România (42,0 euro) și Germania (41,3 euro). 

Prețuri mari și la gaze

Prețurile medii ale gazelor naturale au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2022, de la 8,6 EUR per 100 kWh la 11,9 EUR per 100 kWh în prima jumătate a anului 2023. Aceste prețuri sunt cele mai mari înregistrate de Eurostat. 

Datele arată, de asemenea, că prețurile energiei electrice pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de țări din UE în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu prima jumătate a anului 2022. În monedă națională, cea mai mare creștere (+953%) a fost raportată în Țările de Jos.

Această creștere este legată de mai mulți factori: măsurile de scutire fiscală din 2022 nu au fost continuate în 2023 și, în același timp, taxele pe energie electrică s-au dublat pentru gospodării.

Va fi încorporată o plafonare a prețurilor, ceea ce va duce la scăderea destul de semnificativă a prețurilor la toate nivelurile în 2023. Creșteri mari în monedă națională au fost înregistrate și în Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%). 

Scăderi mari în moneda națională au fost înregistrate în Spania (-41%), urmată de Danemarca (-16%). Scăderi mai mici au fost raportate în Portugalia (-6%), Malta (-3%) și Luxemburg cu aproape 0 (-0,4%). 

Prețul gazelor (în moneda națională) a crescut cel mai mult în Letonia (+139%), România (+134%), Austria (+103%), Olanda (+99%) și Irlanda (+73%). La polul opus, s-au situat Estonia, Croația și Italia, care au înregistrat scăderi cuprinse între -0,6% și -0,5%, în timp ce în Lituania prețul a rămas neschimbat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te