Trăim într-o lume în care sistemele inteligente sunt la îndemână însă, de multe ori, nu reușim să le folosim la adevărata lor capacitate. Pentru aceasta există soluții de autoamtizare și gestionare a tuturor echipamentelor și instalațiilor din orice fel de tip de clădire.
Cum găsești cele mai bune soluții pentru a-ți automatiza biroul și casa
Asociația KNX România s-a înființat în 2014 și are că scop promovarea protocolului de automatizare KNX.
Membrii asociației sunt majoritatea executanți de sisteme de automatizare și fabricanți/furnizori de echipamente de automatizare în standard KNX.
Membrii asociației automatizează instalațiile din clădiri civile: case și vile rezidențiale, hoteluri, clădiri de birouri, magazine, spitale, etc. Este vorba de instalații de iluminat, jaluzele, încălzire-răcire-ventilație, supraveghere antiefracție, CCTV, intercom, dar din gama de lux: sonorizare, home cinema, multiroom audio-video.
Avantajele protocolului KNX
Există multe protocoale de automatizare: BACNet, LON, Modbus, Profibus-Profinet, etc. și membrii asociației lucrează și cu acestea, dar marele avantaj al KNX-ului este că e un standard deschis, non-proprietar, dezvoltat la nivel european de către marii producători de instalații electrice (Siemens, ABB, GIRA Merten-Schneider Electric sunt doar câteva exemple).
Acum sunt aproximatv 500 fabricanți, din Europa dar și din Asia, Australia, America, și peste 8000 de produse certificate.
Într-o instalație se pot combina oricâte echipamente de la oricare furnizor KNX: ele "vorbesc" un limbaj comun și nu e ești legat de un fabricant/furnizor anume.
Încă de la crearea protocolului KNX, acum mai bine de 35 ani, s-a creat Asociația KNX la nivel european: KNX Internațional, cu sediul la Brussels.
Asociația KNX ROMÂNIA este grupul național al asociației KNX International și respectă toate regulile asociației "mama", adaptându-le la țara noastră
Toți furnizorii și toate firmele de automatizări sunt practic concurenți pe piață, dar împreună, în cadrul asociației, sunt mai puternici decât ar fi individual. Același lucru se întâmplă și la nivel european.
În perioada 13-15 septembrie, la Universitatea Politehnică București va avea loc EXPO KNX ROMÂNIA primul eveniment dedicat inovației în automatizări din țara noastră.
Vofi prezentări și demonstrații live, dar și o tombolă pentru vizitatori.
Clădiri importante automatizate de membrii Asociației KNX România
Câteva exemple de clădiri semnificative făcute în România, începând cu anul 2000, și la care s-au implementat sisteme KNX:
- sediul Asigurări Alianz București
- sediul ASIROM Timișoara
- sediul Transgaz Mediaș
- sediul REHAU Polymer București
- ambasada Germaniei la București
- clădire de birouri Bucharest Business Park București
- clădire de birouri S-Park București
- sediul ROMATSA București
- clădire de birouri EURO TOWER București
- Hotel Mercure Timișoara
- Hale producție British American Tabaccoo Ploiești
- Sediul Philp Moris București
- Bazinul olimpic Dinamo
- Therme București
- Hotel Mariott București
- Sediul OMV Petrom - București
Toți membrii asociației KNX România sunt firme private, care au lucrările lor și care nu depind de Asociație.
Asociația KNX România organizează expo-conferințe, seminarii, work-shopuri și cursuri de KNX acrediate la nivel internațional.
Totodată promovează standardul de automatizare KNX în facultăți, dar și în școli profesionale, având contracte de parteneriat științific cu acestea (Politehnica București, Cluj, Timișoara).