Cum arată fabrica Domnului de cozonaci și colaci de la Văratec

DE Alexandru Pop | 26.01.2021 - 11:49
Brutăria de la Văratec/FOTO: ziaruldeiasi.ro
Brutăria de la Văratec/FOTO: ziaruldeiasi.ro

Mănăstirea Văratec, una dintre cele mai cunoscute din Moldova, are o brutărie unde lucrează zeci de măicuţe pentru a face zilnic pâine, cozonac şi prăjituri, cu reţete învăţate din generaţie în generaţie, folosind şi tehnică modernă în prepararea aluatului.

SHARE

O echipă de la Doxologia a intrat în „cuptorul” de la Văratec şi a stat cu maicile într-o zi pentru a vedea osteneala lor şi a le înţelege misiunea.

„Când faci cu drag, orice, şi cu plăcere, când ştii că faci ascultare în Grădina Maicii Domnului şi pentru ea, pe toate le treci cu bine şi uşor”, a spus una dintre măicuţe în interviul de la Doxologia.

În atelierul acestora, ziua începe de la 6 în fiecare dimineaţă, dar atunci când se preiau comenzi mai mari, măicuţele vin de la 5, chiar 4 dimineaţă, şi lucrează până termină tot.

Prima lor misiune este legată de produsele făcute din aluat: pâini, simple şi împletite, unele cu susan, colaci mici sau mari, rumeniţi bine, dar şi cozonaci, mai des astăzi decât în trecut. Echipa termină produsele de aluat mare şi se mută apoi la patiserie şi la prăjituri, pe care le lucrează cu har şi dragoste.

Continuarea, în Ziarul de Iași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te