1 MWh de energie a ajuns să coste 16.000 lei în România, de 23 de ori mai mult decât în Polonia şi de 108 ori faţă de Spania pe piaţa de echilibrare.
Concurenţa foarte mică pe zona de servicii de sistem a dus la o explozie a prețurilor în ultima vreme.
Adică ne lipsește concurența între acei producători care pot interveni rapid pentru a „repara“ dezechilibrele din piaţa energiei, a făcut în ultima vreme ca pe piaţa de echilibrare, acolo unde se reconciliază diferenţele între estimarea de producţie şi cantităţile efectiv livrate.
Cum a ajuns curentul electric să coste în România de 108 ori mai mult ca în Spania?
Pe 1 iulie, de exemplu, pentru intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piaţa de echilibrare costa peste 16.000 de lei, aceasta fiind o piaţă de penalizare. Dar la aceeaşi oră, pe piaţa de echilibrare din Polonia preţul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină, scrie zf.ro.
Lucrurile nu arată mult diferit faţă de ce era acum 10 ani. Al doilea val de energie verde abia acum se formează.
România are acum tot 3.000 MW în proiecte de energie eoliană, la fel ca acum 10 ani, şi a ajuns la circa 1.600 MW în proiecte de energie solară, un plus de circa 200 MW faţă de acum un deceniu.
Citește și: STUDIU 8 din 10 români și-ar renova energetic locuințele. Dar, 7 din 10 spun că nu au bani
Dar cu toate acestea, piaţa de echilibrare prezintă preţuri fără precedent. Pe 1 iulie, de exemplu, pentru intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piaţa de echilibrare costa peste 16.000 de lei, aceasta fiind o piaţă de penalizare. Dar la aceeaşi oră, pe piaţa de echilibrare din Polonia preţul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină.
Însă în peisajul energetic local au apărut prosumatorii, cu 1.600 MW, o piaţă care acum funcţionează în orb, pentru că nu sunt date exacte privind producţia sau consumul de energie pentru această categorie, dar a cărei dimensiune este suficient de mare pentru a produce efecte la scară largă.
Strict pentru exemplul de faţă, preţul din piaţa de echilibrare este cu atât mai greu de explicat pentru că la 6:15 dimineaţa nu se pune problema de o producţie mare de energie solară, astfel că alta a fost sursa dezechilibrului.
Specialiștii spun că lucrul care s-a schimbat substanţial în sistemul energetic local este apariţia prosumatorilor al căror consum şi producţie nu sunt cunoscute acum cu exactitate.
Citește și: Pană masivă de curent în Europa. Mai multe țări au fost afectate. E haos pe străzi
Un specialist în energie a spus pentru zf.ro că „Este o situaţie absolut nebună şi este absolut necesar ca prosumatorii să aibă stocare“. „Cei 1.600 MW generează un efect de dezordine în piaţă şi de fapt capacitatea ar putea fi şi mai mare faţă de cei 1.600 MW pe care îi ştim.“