Criza COVID: Premierul spaniol pledează pentru mutualizarea datoriilor în UE

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.05.2021 - 10:07
Premierul spaniol pledează pentru mutualizarea datoriilor în UE. / Foto: politico.eu

Premierul spaniol Pedro Sanchez a reînnoit apelul la mutualizarea datoriilor, spunând că ar ajuta Europa să concureze mai bine cu alte ţări din întreaga lume, transmite Reuters.

SHARE

Într-un interviu acordat publicaţiei elene To Vima, Sanchez a apreciat că acordul încheiat la nivelul UE pentru planul de 750 de miliarde de euro pentru finanţarea redresării blocului comunitar în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19) a fost "un mare succes".

Totuşi, Europa încă trebuie să adâncească integrarea sa fiscală prin uniunea pieţelor de capital şi uniunea bancară.

"Un fond european şi mutualizarea deplină a datoriilor sunt probleme importante, astfel încât vom face un mare salt calitativ privind viitorul UE", a declarat Sanchez, înaintea vizitei oficiale la Atena.

Acesta a avertizat că "altfel, riscăm să rămânem în urmă într-o lume care devine din ce în ce mai competitivă".

Citește și: Economia românească, sub lupa virtuală a unei delegații a FMI în perioada 10 - 28 mai

Statele din Zona Euro cu cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB vor beneficia de un tip de împrumuturi colective

Statele membre ale zonei euro cu cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB - Grecia şi Spania - vor beneficia de un tip de împrumuturi colective, astfel încât economiile lor vor avea şanse egale de redresare în urma pandemiei la fel ca alte ţări mai puţin îndatorate. Totuşi, Germania, printre alte naţiuni, se opune de mult timp emiterii de datorie comună cu alte naţiuni europene, argumentând că astfel statele individuale nu ar mai implementa reforme structurale şi nu şi-ar echilibra bugetele.

Citește și: 10 mai 1866: Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în Camera Deputaţilor

Grecia şi Spania, două destinaţii turistice populare în Mediterana, sprijină de asemenea "paşaportul verde" UE, care va facilita circulaţia persoanelor vaccinate sau care au un test negativ pentru COVID-19.

Sanchez şi-a exprimat speranţa că "paşaportul verde" va fi operaţional înainte demarării sezonului turistic de vară.

Implementarea ''certificatului verde digital'', dorită de Comisia Europeană pentru luna iunie, astfel încât să fie înlesnite călătoriile în sezonul estival, a fost unul dintre subiectele discutate de liderii statelor UE la summitul european informal pe teme sociale desfăşurat vineri şi sâmbătă la Porto. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.